NRK Meny
Normal

Ikke bare idyll og bonderomantikk

En seter kan være helt nødvendig for flere bønder og ikke minst for turismen.

Telemarkskuer

Telemarkskua og andre firbeinte med horn bidrar ikke bare med melk. De sørger også for at ikke kulturlandskapet gror igjen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Duften av nyslått gress. Smaken av nykinna smør, ost og andre ferske produkter. Tett på kyr og geiter. Bjelleklang, raut og mekring. Dette er lukter, lyder og smaker som har hørt sommeren til i mange generasjoner på setre rundt om i Norge.

Seterdrift er ikke så vanlig lenger, men det betyr ikke at den er uinteressant. Anne Guro Hommo ble ferdig med masteroppgave om seterdrift i fjellet denne sommeren.

– Jeg ville se nærmere på grønt reiseliv. Derfor var alle sidene ved seterdrift interessante, forteller Anne Guro som har studert teknologi og innovasjon ved Universitetet i Oslo de siste åra.

Det er ikke et nytt område for studenten fra Øyfjell i Vinje. Hun tilbrakte mange sommere på setra da hun vokste opp. Nå er det broren som driver gården og sender 200 geiter til setra ved sankthanstider. Der tilbringer de hele sommeren før de går de tre kilometerne tilbake til gården i september.

Anne Guro Hommo

Anne Guro Hommo tror setra, eller stølen som hun sier, er viktig for reiselivet mange steder.

Foto: Privat

Trenger ildsjeler

Flere bønder i Telemark og Buskerud har bidratt til masteroppgaven, men det er ikke mange som satser på seterdrift nå. Tallet har gått kraftig ned de to siste generasjonene.

Det er nødvendig med subsidier for å oppmuntre til bruk av setra i framtida. Og så trenger vi noen ildsjeler. Setra har en samfunnsverdi.

Det som overraska henne mest under arbeidet med oppgaven, var hvor avhengige bønder er av setra. Mens beitedyra er bort på «sommerferie» og forsyner seg av det saftige gresset der, får gresset gro i fred på gården til bonden slår det. Det er fôret som dyra skal ha om vinteren. Hvis dyra hadde blitt hjemme, hadde bonden vært mindre selvforsynt med gress.

Seterdrift handler også om å bevar naturen og miljøet.

Anne Guro Hommo

Ikke «Farmen»

Hun håper turister tar en tur innom hvis de er i nærheten av en seter. Da blir de kjent med både dyra og den delen av landbruket som er litt fjernt for noen.

– Det er noe helt annet enn å se «Farmen» på TV.

Også denne sommeren skal Anne Guro Hommo til seters. Når sommerjobben i hjemmesykepleien i Nittedal er over, bærer det til fjells. Der venter alt som er en del av barndommen, men også framtida.

Her kan du lese mer om seterdrift i fjellet

 • Hund som beit treåring blir avliva

  Eigarane av hunden som beit ein treåring i Skien har fått førehandsvarsel om at hunden blir avliva. Politiadvokat Christian Ytterbø i Sør-Øst politidistrikt seier til TA at vilkåra i paragraf 18 i hundelova for å fatte vedtak om avliving er oppfylt.

  Ulvehund
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kan bli overkøyrt av staten

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) er redd Vestfold og Telemark kan bli overkøyrt av staten dersom dei ikkje blir einige på det felles fylkestingsmøte i Tønsberg i dag. Også Gunn Marit Helgesen (H) meiner fylka har mest å vinne på å bli samde.

  Sven Tore Løkslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Vinje-senteret får pengar

  Nynorsk kultursentrum gler seg over pengar til innhald i Vinje-senteret for dikting og journalistikk. – Det er eit nytt stort steg for oss, seier Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum etter at Stortinget no løyver 1,6 millionar til Vinje-senteret.

 • Erkjenner straffskuld for likskjending

  Dottera til Kari Grønnestad, som blei drepen i 2015, erkjenner straffskuld for likskjending. Kvinna har tidlegare vore siktet for drapet på mora. I august i år blei dottera og sambuaren tiltalt for likskjending, skriv TA.

  Søk etter død kvinne i Skienselva
  Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK