NRK Meny
Normal

Trosser anbefalingene

Reisebyrå mener folk må fortsette å dra til Burma, det vil hjelpe folket.

SE HVORFOR WIKSTRØM NEKTER BOIKOTT

Buddhistmunker demonstrerer i Burma

Buddhistmunker demonstrerer i burma.

Foto: STR / REUTERS

Til tross for utallige anbefalinger om at folk ikke må reise til Burma, fortsetter daglig leder i Wikstrøm Reiser AS, Ragnar Wikstrøm å selge turer dit.

Han mener det går utover folket i Burma dersom folk sluttere å feriere i landet. Det er til sammen 150 norske selskaper som har valgt å gå imot oppfordringen om boikott.

Flere advarer

Den norske Burmakomité skriver på sine nettsider at folk skal tenke seg om før de reiser.

"Turisme i Burma er et kontroversielt spørsmål på grunn av landets grove brudd på menneskerettighetene. De fleste reisearrangører og turister i Vesten har valgt å boikotte Burma. Har du planer om å reise eller tilby reiser til Burma bør du tenke nøye i gjennom om du finner reisen etisk forsvarlig før du tar den endelige avgjørelsen."

Les mer om hva den norske Burmakomité mener.

Norske myndigheter har siden 1997 oppfordret folk til å ikke reise eller investere i Burma pga regimets grove brudd på menneskerettighetene.

Wikstrøm mener dette er feil. Han mener at en boikott vil gjøre det enda vanskeligere for folket i Burma.

- Jeg har snakket med mine kontakter der, og de sier at vi må fortsette å komme, de trenger nemlig pengene fra turistene, sier han.

- Folk vil ha oss der

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har ved flere anledninger sagt at turistene ikke må komme til Burma, fordi pengene de legger igjen går rett til juntaen. Wikstrøm mener hun tar feil.

- Jeg må nok si at jeg ikke er enig med henne i alt. Nå har jeg vært der mange ganger og da snakker jeg med de som jobber der. De som er ansatt på de små hotellene som kjøkkenhjelper, stuepiker eller sjåfører tjener sine penger på oss, sier han.

Du tjener penger på denne virksomheten, hvor mye betyr det i denne sammenhengen?

- Ingen ting, det er ikke det som opptar meg, sier han.

Han mener det er opp til folk om de ønsker å reise.

- Vi bor i et demokratisk land, og da må enhver få bestemme om de vil reise. Det er ikke politikerne som skal bestemme det, sier han.