Hopp til innhold

Tror ikke på krisepakkeeffekt

Regjeringens krisepakke har ikke skapt mange nye arbeidsplasser i Telemark. Kommunene tror ikke på noen effekt før senere i år.

Håndverkere
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Den ekstraordinære pengene i sysselsettingspakka fra regjeringen, også kjent som krisepakka, har forløpig ikke fått noen effekt for arbeidsledigheten i fylket.

Dette kommer fram i en spørreundersøkelse som NRK har gjennomført blant norske kommuner.

14 av 18 telemarkskommuner har svart.

Les også: Gjør lite mot finanskrisen

Ønsket raske resultater

Sju av de 14 kommunene svarer at det har blitt gjort vedtak om forskjellige prosjekter, men ingenting har skjedd. Fem av kommunene er i gang med ett eller flere prosjekter.

Regjeringen har ønsket raske resultater av krisepakken, men kommunene i Telemark svarer at de først tror på effekt for sysselsettingen senere i år.

- Unngår ikke oppsigelser

Tolv av kommunene svarer at sysselsettingpakken heller ikke fører til at bedrifter unngår permitteringer eller oppsigelser.

I Tinn har hyttebygginga nesten stoppet opp. Rådmann Rune Lødøen sier at de bruker pengene til oppdrag for private entreprenører.

- Vi tror at dette skal hjelpe på etter hvert. Men om kommunens egen tiltakspakke alene kan opprettholde dagens sysselsetting er vi kanskje litt tvilende til, sier Lødøen.

Bedriftsetablering

Kommunen har fått sju millioner kroner.

- Det viktigste for oss er at hvis vi kunne fått inn virkemiddel som gjorde at vi kunne få bedriftsetablering. Der har vi blant annet et prosjekt gående på en ny industrivirksomhet som kunne gitt 100 arbeidsplasser, forteller rådmannen.

Negative

Telemarkskommunene tror ikke mange kommer til å få jobber som følge av tiltakspakka fra regjeringa. Ti av kommunene svarer at maksimalt 25 får ny jobb, to kommuner tror det kommer til å bli ny jobb til mellom 25 og 50 personer i løpet av året.

Det aller meste av pengene fra krisepakka kommer til å gå til oppussing og vedlikehold av skolebygg, omsorgsboliger, sykehjem og andre kommunale bygninger. Til vedlikehold av kommunale veier er det ikke brukt ei krone av krisepengene.

Pusser opp

Sauherad kommune fikk tre millioner kroner. 1,5 million kroner går til vedlikehold, resten styrker et trangt driftbudsjett, forteller rådmann Peder Rekkedal.

- Dette er midler som har effekt med en gang, ved at vi kan pusse litt opp, og skjule litt fattigdom, sier Rekkedal.

- Hvilken effekt tror du sysselsettinga har på arbeidsledigheten i din kommune?

- Det vil ha marginale effekter på arbeidsledigheten. Det tar litt tid å komme i gang.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark