NRK Meny
Normal

Tror ikke fiskesperra fungerer

Grunneiere i Nome tror ikke på Fylkesmannen. Mener at elektrisk fiskesperre fortsatt fører til fiskedød.

Fiskesperre i Telemark.

Den elektiske fiskesperra i Nome i Telemark har skapt stor debatt i lokalmiljøet. Grunneiere tror ikke innstallasjonen fungerer etter hensikten.

Foto: Fylkesmannen i Telemark

Elveeierlaget i Strengen og Ulefoss, bestående av rundt 100 grunneiere, tror ikke på Fylkesmannen, når miljøvernavdelinga sier at fiskesperra ved Kjeldal i Lunde har fungert godt i sommer.

– Vi har vanskelig for å godta at fiskesperra fungerer etter hensikten, sier representant for elveeierlaget, Erik Sund.

Les også:

– Den dreper fisk

Elveeierlaget har sammen med Nome kommune bedt Fylkesmannen om å gjennomføre undersøkelser av fiskesperra. Ifølge elveeierlaget er ikke de undersøkelsene gjort.

– Nå må de først ta undersøkelsen vi har bedt dem om og se hvordan tilstanden er. Det er betenkelig når de går ut og sier at den er i orden. Det er det ingen som vet per i dag, sier Sund opprørt.

Elveeierlaget stoler ikke på at fiskesperra fungerer som den skal.

– Vi er ikke tjent med å ha en situasjon der det er en sånn som står der og dreper fisk, sier Sund.

– Vil ikke ta diskusjonen nå

Fylkesmannen vil ikke kommentere kritikken fra elveeierlaget, men sier at de ikke har foretatt noen endelig evaluering av sesongen som har vært.

– Det som er sagt hittil er basert på at det ikke har vært hendelser av uheldig karakter knytta til sikkerhet, sier Silje Kittilsen ved miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Telemark.

Les også:

– Ingen rapporter om fiskedød

Før sommersesongen ble det montert en alarmknapp ved slusa, denne har ikke blitt utløst. Det er ifølge Fylkesmannen heller ikke rapportert om fiskedød knytta til anlegget som skal hindre at gjedda kommer opp i Telemarkskanalen.

– Det ble utført tiltak knytta til fiskedød i vår, og det tiltaket må evalueres, så langt har vi ikke kommet. Dette er en prosess, sier Kittilsen.

Les også: