NRK Meny
Normal

Trening har lik effekt uansett alder

SKIEN (NRK): En 70-åring får igjen akkurat like mye som en 20-åring ved intervalltrening, viser ny forskningsstudie.

Knut Melfald

FÅR GOD EFFEKT: Knut Mefald trener jevnlig, og får god effekt.

Foto: Roald Marker / NRK

Det er godt nytt for eldre som kanskje har trodd at det ikke er noe vits i å trene.

Øivind Støren
Foto: Roald Marker / NRK

– Det har nok vært en utbredt oppfatning at responsen på trening går ned med alder, sier Øivind Støren som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge, avdeling Bø.

Støren ønsket å knuse myten om at unge får mer ut av treningen. Han satte derfor i gang et forskningsprosjekt med kollegaer fra Bø og NTNU i Trondheim.

94 personer, 72 menn og 22 kvinner, deltok i studien. Personene var i alderen 20 til over 70 og hadde treningsvaner som var typisk for deres aldersgruppe. I studien trente alle kondisjon og utholdenhet tre ganger i uka, i totalt åtte uker. Konklusjonen var at effekten på en 29-åring og en 79-åring var lik.

– Det er morsomt og viktig funn, sier Støren.

Les også:

10 år yngre

Knut Melfald har akkurat passert 70 år og har trent hele sitt voksne liv. Likevel visste han ikke at han får like mye igjen for treningen nå, som da han var ung.

– Jeg hadde nok trodd at en 20-åring ville ha større effekt av treningen, sier han.

Men gevinsten av treningen er både målbar og merkbar ifølge Støren. Personene som deltok i studien økte sin effekt med om lag ti prosent.

– De i studien som har passert 20-årene har også senket sin biologisk alder med om lag ti år på disse prosentene, sier Støren.

Anerkjent i amerikansk magasin

Treningsstudie

Treningsstudien viser at det ikke spiller noen rolle om du er 70 eller 29. Treningen gir like god effekt.

Foto: Roald Marker / NRK

Støren tror det viktigste med studien er økt kunnskap om at det ikke nødvendigvis er for sent å trene når man blir eldre.

Resultatene av studien har allerede fått oppmerksomhet og forskerne får nå publisert studien i det amerikanske tidsskriftet Medicin & Science in Sports & Exercise.

– Vi syns selvfølgelig at det er stas, både på grunn av anerkjennelse og på grunn av antallet som leser studien, sier Støren.

 • Kraftkommuner kan tape store penger

  200 kraftkommuner kan tape mellom 350 og 400 millioner kroner. Regjeringen foreslår ingen endringer i renta som brukes til å vurdere verdien på kraftverk. Dermed får kommunene mindre penger i eiendomsskatt. Det kan føre til tjenestekutt for kommunene.

 • Vil utrede felles legevakt

  Porsgrunn har sagt ja til å bli med i et forprosjekt om felles interkommunal legevakt i Grenland, skriver Varden. I utvalget for helse og omsorg i Porsgrunn, var det 7 mot 4 stemmer for en slik utredning. Høyre, Frp og By og Nærmiljøpartiet stemte imot.

 • Ønsker bro over Porsgrunnselva

  Flertallet av politikerne i Porsgrunn er positive til en ny bro over Porsgrunnselva. Det skriver fylkesavisene. De ønsker å knytte bydelene sammen, og mener brua bør gå mellom Moldhaugen og Reynoldsparken.

 • Anmeldt for promillekjøring

  En mann i 20-åra er anmeldt for promillekjøring på E18 ved Auråen i Kragerø, melder politiet. En mann i 50-åra er anmeldt for kjøring uten førerkort ved samme sted.