NRK Meny
Normal

Trener 14 timer i uka for å nå Mount Everest

For litt over ett år siden ble de fanget av et jordskjelv på vei opp verdens høyeste fjell. Nå ligger ekteparet i hardtrening for å prøve å nå toppen igjen.

Som det første ekteparet i Norge forbereder Tone Gravir og Leif Harald Bergseth seg på å nå verdens høyeste fjell, Mount Everest.
Ekteparet fra Porsgrunn overlevde raset som krevde 22 menneskeliv på Everest i fjor. Nå vil de prøve igjen.

EN SJANSE TIL: Tone Gravir og Leif Harald Bergseth fra Porsgrunn vil nok en gang prøve å bestige verdens høyeste fjell.

Det endte i dramatikk sist gang Tone Gravir og Leif Harald Bergseth fra Porsgrunn prøvde å bestige Mount Everest. 25. april i fjor var ekteparet på vei oppover fjellet da de hørte lyden av buldring. Lyden kom fra et jordskjelv med styrke på 7,9, hvor episenteret var 77 kilometer nordvest for Nepals hovedstad Katmandu.

På Mount Everest omkom minst 21 personer, men Tone Gravir og Leif Harald Bergseth var blant dem som kom fra det hele med livet i behold.

– Det er klart at kroppen husker hva som skjedde. Og jeg har hatt etterreaksjoner hjemme når det har vært høy buldring, har Gravir tidligere uttalt til NRK.

Men den dramatiske turen har ikke skremt paret fra å prøve på nytt.

Går mot Gaustatoppen

Tone Gravir og Leif Harald Bergseth bruker skiturer til Gaustatoppen som oppladning mot ny Mount Everest-tur.

Foto: Øystein Økter / NRK

Øver seg på Gaustatoppen

I vinter har ekteparet utfordret snødekte fjelltopper i Telemark. Og selv lenge etter at våren og sommeren har overtatt grepet i lavlandet, har det vært vinterforhold i fjell-Telemark. Det har blant annet blitt noen turer opp Gaustatoppen på ski.

– Det er deilig å gå på ski oppover der. Det er kjempefint, sier Gravir.

Turene opp fjellheimen har gitt ekteparet en forsmak på noe av det som venter dem på veien opp mot Everest.

– Vi trener mye og variert, så det skal være lystbetont hele tiden. Det varierer fra 10–14 timer i snitt i uka, forteller Bergseth.

Viktig med motivasjon

Ekteparet fra Porsgrunn har brukt turene opp til Gaustatoppen til å trene på å gå lenge i oppoverbakke. Men høydemeterne blir i minste laget. Mount Everest er nesten 7000 meter høyere enn Telemarks høyeste fjell.

Og for det spreke paret er det viktig å holde motivasjonen oppe slik at de klarer å fortsette treningen frem mot neste Everest-forsøk om ett år. Da kan det være greit å ha en nystekt vaffelplate som lokkemat mot toppen.

– Nå er det vaffel, varm vaffel på Gaustatoppen. Det er snadder, sier Bergseth, før han serverer kona en rykende fersk plate på turisthytta på toppen av Telemarks tak.

Bli med Tone og Leif Harald på vei opp mot Gaustatoppen og vaffelpremien 1883 meter over havet i videoen øverst i saken.

 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK
 • Krog gikk seg opp to plasser

  Magnus Krog fra Høydalsmo gikk seg opp to plasser etter 38.-plassen i hopprennet i verdenscupen i Klingenthal i Tyskland. Han endte til slutt på en 36. plass etter langrennet.

  Verdenscup i nordiske grener i Seefeld
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Trafikkuhell i Skien

  Politi og ambulanse er på vei til et trafikkuhell ved Hynivegen/Jernverksvegen i Skien. Trolig er det ikke personskade ifølge politiet.

 • Starter sjakksendinger på nett

  Brødrene Kjetil og Espen Lie fra Porsgrunn starter sjakksendinger på nett. I kveld starter de opp sin egen kanal på nettstedet Twitch. Det hele skal foregå på norsk, og anledningen er kandidatturneringen der Carlsens VM-motstander avgjøres i løpet av 10 dager.

  Kjetil Lie
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix