NRK Meny
Normal

Trekkfugler nekter å reise

Trekkfuglene nekter å reise på grunn av mildværet, men hva vil skje hvis snøen kommer?

 

Linerle
Foto: Rainer Prang / NRK

”Alle fugler små de er, kommer nu tilbake…..” låter det i den kjente barnesangen. Men det er ikke helt sikkert.

Grønt gress, knopper, hestehov og andre vårtegn skaper forvirring. Men også trekkfuglene er en smule forvirret.

Det milde været har bidratt til at noen trekkfugler velger å tilbringe vinteren Østafjells. Men skulle snøen komme for alvor - og det tror vel de fleste at den før eller siden gjør - kan det bli tøft å være fjærkledd.

- Klimaendringer og det milde været nå påvirker faunaen. Flere og flere individer og fuglearter velger å bli igjen i stedet for å trekke til varmere strøk. Det forteller ornitolog Tom Schandy.

- Mange arter kommer også tilbake tidligere enn vanlig.

Klimaendringene får helt klare effekter på trekkfuglene, sier Schandy.

På Linnesstranda ser Ornitolog Tom Schandy etter trekkfugler som ikke har flyttet seg til varmere strøk. Han ser flere.

Og et lite stykke fra land flyter en skarv på vannoverflata mens den speider etter mat.

Dersom det kommer snø vil flere arter slite. Schandy forteller at flere arter som normalt skulle være på vei til Middelhavet er observert. Linerle er for eksempel observert i området for kort tid siden. Den lever hovedsakelig av innsekter og vil neppe overleve når det kommer snø.

Det er kortdistansetrekkfuglene som det fortsatt er mulig å observere nå så sent på året. Dette er fugler som stort sett ikke trekker utenfor Europa om vinteren.

Tom Schandy forteller at de fleste trekkfuglene har forlatt landet, men at det altså er noen igjen. Det er ikke mulig å si om eller hvor mange som vil overleve vinteren.

- Det avhenger halt klart av om de finner mat, sier Tom Schandy.

 

 

 • Kåss ikke overraska over Bellona

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn hevder Bellona opptrer som representant for oppdragsgiveren Noah ved å mene at Brevik er det beste stedet for et avfallsdeponi for farlig avfall. Bellona foreslår at staten også overtar rettighetene til bruken og drifta av gruvene i Brevik, skriver Porsgrunns Dagblad.

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Bolkesjø tapte mot staten

  Eierne av Bolkesjø hotell får ikke dekket vaktkostnader og et påstått framtidig tap på over 13 millioner kroner fra UDI, melder Varden. UDI har allerede betalt 13,2 millioner kroner for asylmottaket som aldri blei åpna. Oslo tingrett viser til at eiernes plan uansett var å rive bygget.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Trafikkulykke på Skjelsvik

  Politiet har rykket ut til en trafikkulykke mellom en buss og personbil i Skjelsvik-krysset i Porsgrunn. Fem personer er involvert. Det er ikke kjent om noen er skadd i ulykken. Ambulanse er på stedet. Det er redusert fremkommelighet i krysset ved riksvei 36 og fylkesvei 354.

 • Flotte vinterforhold i fjellet

  Alle som har reist på vinterferie på fjellet kan glede seg over gode, stabile vinterforhold resten av uka. Statsmeteorolog Gunnar Livik sier det blir oppholdsvær og fine, stabile minusgrader. Det blir kaldt, men ingen sprengkulde. Og lite vind.

  Drømmestart på vinterferien
  Foto: Siv Kristin Sællmann