NRK Meny
Normal

Trekkfugler nekter å reise

Trekkfuglene nekter å reise på grunn av mildværet, men hva vil skje hvis snøen kommer?

 

Linerle
Foto: Rainer Prang / NRK

”Alle fugler små de er, kommer nu tilbake…..” låter det i den kjente barnesangen. Men det er ikke helt sikkert.

Grønt gress, knopper, hestehov og andre vårtegn skaper forvirring. Men også trekkfuglene er en smule forvirret.

Det milde været har bidratt til at noen trekkfugler velger å tilbringe vinteren Østafjells. Men skulle snøen komme for alvor - og det tror vel de fleste at den før eller siden gjør - kan det bli tøft å være fjærkledd.

- Klimaendringer og det milde været nå påvirker faunaen. Flere og flere individer og fuglearter velger å bli igjen i stedet for å trekke til varmere strøk. Det forteller ornitolog Tom Schandy.

- Mange arter kommer også tilbake tidligere enn vanlig.

Klimaendringene får helt klare effekter på trekkfuglene, sier Schandy.

På Linnesstranda ser Ornitolog Tom Schandy etter trekkfugler som ikke har flyttet seg til varmere strøk. Han ser flere.

Og et lite stykke fra land flyter en skarv på vannoverflata mens den speider etter mat.

Dersom det kommer snø vil flere arter slite. Schandy forteller at flere arter som normalt skulle være på vei til Middelhavet er observert. Linerle er for eksempel observert i området for kort tid siden. Den lever hovedsakelig av innsekter og vil neppe overleve når det kommer snø.

Det er kortdistansetrekkfuglene som det fortsatt er mulig å observere nå så sent på året. Dette er fugler som stort sett ikke trekker utenfor Europa om vinteren.

Tom Schandy forteller at de fleste trekkfuglene har forlatt landet, men at det altså er noen igjen. Det er ikke mulig å si om eller hvor mange som vil overleve vinteren.

- Det avhenger halt klart av om de finner mat, sier Tom Schandy.

 

 

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK