NRK Meny
Normal

– Jeg forventet å ha jobb lenge da jeg startet i REC

Han trodde han hadde et trygg og stabil arbeidsplass. Han tok opp lån og kjøpte seg hus. Planen om å ta fagbrev falt i grus da REC på Herøya ble lagt ned i går.

Morten Mastrød Larsen

Morten Mastrød Larsen fikk tilbake det gamle vikariatet som portvakt på Herøya. Men syntes var tungt å bli sagt opp.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Morten Mastrød Larsen er tredje generasjons Herøya-arbeider. Bestefaren var LO-mann og jobbet der, og faren har snart 40 år innenfor gjerdene. Larsen som er 25 år, begynte i REC for tre og et halvt år siden, og ble permittert i begynnelsen av mars i år.

Han er en av de heldige som allerede har fått seg ny jobb. Et vikariat på beredskapen på Herøya, der faren har jobbet i nesten 40 år. Nå er han portvakt nede på kaia, og håper på videre jobb.

Morten Mastrød Larsen

Morten Mastrød Larsen, tidligere produksjonsoperatør på REC, nå portvakt på beredskapen på Herøya.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Jeg forventet å ha jobb veldig lenge da jeg begynte i REC, for å være ærlig. Med et slikt fremtidsrettet produkt som solenergipaneler. Skulle ikke tro at det skulle bli lagt ned etter tre og et halvt år. Jeg forventet å ta fagbrev der og ha en sikker jobb, sier Morten Mastrød Larsen, tidligere produksjonsoperatør hos REC.

Fikk tilbake jobben som portvakt

Skuffelsen var stor da nedleggelsen ble kjent. Morten Mastrød Larsen har ikke noe utdannelse, og han hadde planer om å ta fagbrev gjennom jobben. Til høsten skulle han ha jobbet i fire år for REC. Da skulle han til å lese til fagbrev. Men nå må han begynne helt på nytt i en annen bedrift

– Det var ikke mange dagene det gikk før jeg klarte å få tilbake den gamle vikarstillingen som portvakt for Herøya Industriberedskap. Det hev jeg meg på med en gang, for å sitte hjemme, hadde jeg ikke taklet så greit, sier Mastrød Larsen.

Kjøpte hus

I går fikk rundt 500 ansatte hos REC beskjed på et allmøtet at REC på Herøya ble lagt ned.

– Det var tungt å bli sagt opp. Jeg har jo kjøpt meg hus. Det var jo noe av det første jeg gjorde da jeg fikk jobb på REC. Da fikk jeg fast inntekt, og jeg stolte mer eller mindre på at jeg kom til å ha det. Så da kjøpte jeg hus, og sitter med lån som stort sett alle på REC. Det var veldig tungt. Det var jo forventet, men. sier Mastrød Larsen.