NRK Meny
Normal

Torsdag er vinn eller forsvinn for Telemarks OL-planer

Torsdag avgjør styret i Norges idrettsforbund hva som skal skje med planene til Telemark om å arrangere vinter-OL i 2026.

Planer for et OL i Telemark 2026 ble presentert på toppen av Gaustatoppen

VINN ELLER FORSVINN: I oktober i fjor presenterte Telemark OL-planene på Gaustatoppen i Telemark.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Det var den 30.oktober i fjor at kommunene Tinn og Notodden offentliggjorde de storstilte planene om et vinter-OL i Telemark i 2026.

Torsdag kan bli skjebnedagen for OL-drømmen for entusiastene i Telemark.

– Det er ikke slik at idrettstyret den dagen skal si ja eller nei til planen vår. Vi håper på et signal om at dette er noe vi kan gå videre med. Og dermed får styrets støtte for prosjektet. Det sier prosjektleder for OL 2026, og leder i Telemark idrettskrets Geir Berge Nordtveit.

Bare Telemark har lagt fram planer

Geir Berge Nordtveit

Geir Berge Nordtveit er prosjektleder for OL til Telemark

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Foreløpig er det bare Telemark her i landet som har lagt fram planer for OL i 2026. Også Bergen og Voss har ymtet frampå om at de ønsker seg et OL. De planene er blitt mindre aktuelle fordi de bare har forankring på Voss og ikke i Bergen.

Geir Berge Nordtveit håper på at idrettsstyret vil si at dette er noe styret går for. Det betyr at Telemark får beskjed om å arbeide videre med planene.

Det verste som kan skje for initiativet er at idrettsstyret sier at det ikke er aktuelt med en slik søknad, bare fire år etter at Høyres stortingsgruppe sa nei til OL i Oslo i 2022.

Den 22. mars skal idrettsstyret endelig avgjøre om Norge skal søke om å få arrangere OL i 2026.

OL i 2030

Etter et eventuelt positivt vedtak er gjort, kommer tiden da søknaden må forankres i befolkningen, og det må søkes om en statsgaranti. Oslos søknad til staten var på 21 milliarder kroner.

– Hva skjer dersom idrettstyret sier nei til planene?

Vi er jo forberedt på at idrettsstyret synes tiden er litt knapp. Da håper vi på at vi kan arbeide videre med prosjektet fram mot et OL i 2030, sier lederen for OL-prosjektet.

Meningene i Telemark om det er riktig å ta på seg et slikt arrangement er mildt sagt delte. Telemark utviklingsfond, som er en del av Telemark fylkeskommune, sa nylig nei til en bevilgning til forprosjektet.

  • Laster Twitter-innhold
  • 56 unge nominerte til stipend

    56 ungdommar frå Telemark er nominerte til Drømmestipendet, som deler ut 100 stipend på 15.000 kroner til unge kulturutøvarar. I heile landet er 458 ungdommar nominerte til stipend. I siste halvdel av mars skal juryen vurdere kandidatane.

  • Vil utbetre Tinnosbanen

    Bane Nor vil utbetre Tinnosbanen til normaltrafikk innan 2024, skriv Telen. Bane Nor eig og driftar strekninga, men det er Jernbanedirektoratet som bevilgar pengane.

  • Urolege for skuterkøyring

    Politiet er urolege for fyllekøyring på snøskuter. Erfaringane deira er at alvorlege ulykker på snøskuter og alkohol ofte går hand i hand. I tillegg fryktar politiet at folk ikkje melder ifrå ved ulykker, fordi dei er redd for å bli straffa.