Torgunn har 850 nisser i huset

Julestemningen er på topp. Ute er det hvitt, og inne er det mange hundre julenisser. Ekteparet Sandnes har samlet nisser i 40 år. Nå gleder både voksne og barn seg over samlingen.

Lekenisser som synger, spiller,ler

For barnebarna på 8 år er hjemmet til ekteparet Sandnes et eventyr. Det står julenisser over alt, og flere av nissene både synger og danser. Hver gang barnebarna er på besøk så holder nissene konsert for dem.

Torgunn Sandnes

Torgunn Sandnes med de to første nissene som startet det hele for 40 år siden

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Hele huset til familien Sandnes bærer preg av at det nærmer seg jul. Gardiner, servise, bestikk har julemotiv på seg. Og ikke minst nissene. Torgunn Sandnes har fått et varmt forhold til nissene sine etter alle årene. Når alle er på plass, setter hun seg godt tilbake og nyter det.

– Jeg er veldig glad i alle nissene jeg har. Og når alle er på plass kan jeg sitte oppe til langt på natt. Da flytter jeg meg rundt og bare ser på alt. Tenner masse stearinlys, og får skikkelig julestemning. Da koser jeg meg, sier Torgunn Sandnes.

Bruker lang tid

Arnold Sandnes er også bitt av nissesamle-basillen. Så fort det begynner å bli mørkt ute om kveldene, begynner Arnold å mase om det ikke er på tide å få nissen inn i huset.

– Han er den som pusher når vi skal ha det i gang vært år, sier Torgunn.

Nisser på peiskanten

De fleste flater i stua har nisser stående. Her er det nisser på peisehylla

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Torgunn Sandnes begynner allerede i starten av november med å sette nisser ut i hjemmet. Og det er en møysommelig prosess. De fleste har sin faste plass, men av og til må det finnes en ny plass til dem.

– Det er ikke slik at jeg bare henter nissen inn og plasserer dem vilkårlig. Det må være en sammenheng når jeg setter de opp. Og det tar veldig lang tid, sier Sandnes.

En skuff med batterier

Arnold Sandnes

Arnold Sandnes synes det veldig koselig når nissene er på plass.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

En av oppgavene til Arnold Sandnes er å bære kasse på kasse med nisser inn fra sommeroppholdet.

– Når vi har så mange nisser, så må vi ta inn alle sammen. Vi har snakket om å bare ta inn de store, men det synes ikke jeg blir noe helhet. Det blir litt bæring og sånt. Men det er jo Torgunn som står for den største jobben, sier Arnold Sandnes.

Han har også ansvaret for å skifte batteri på alle sang og dansenissene.

– Det går jo en skuff med batterier. For det er mange nisser som beveger seg og gjør forskjellig ting, sier Arnold.

– Tror ikke det de ser

Det er mange som vil ta seg en tur innom for å se på nissesamlingen. Og de som ikke har sett nissen før, får seg en overrraskelse. Nissemor og nissefar hadde besøk i helgen, og da var det noen nye på besøk. Og de var svært imponert.

Favorittnisse

En av favorittnissene til Torgunn. kjøpt inn i Tyskland

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– De fleste som ikke har vært her før står bare rett opp og ned og stirrer. De sier ikke så mye til å begynne med, de tror ikke det de ser, sier Torgunn Sandnes.

Mange tror at det er et kaos hos familen Sandnes, men det er det ikke.

– De hadde innbilt seg at det var svært rotet. Men det er nøye planlagt hvor nissene står, sier Torgunn.

Barnebarnene

Noen av de ivrigste tilhengerne til Torgunn og Arnold er barnebarna. De gleder seg til å besøke bestemor og bestefar. Og de vet akkurat hva de vil.

– Kan ikke Besse og jeg gå ut å finne de som spiller, sier minstemann. Tror ikke du finner dem, sier jeg. Jo da, sier han. Og så kommer han inn og er så stolt. Da har han funnet alle som spiller. Så samler han alle, og setter i gang hele orkesteret, forteller Torgunn.

TV-bordet

Slik ser TV-bordet ut

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Internasjonal nissesamling

Samlingen er ikke bare norsk. Det er flere nisser fra både England og Tyskland. Og egentlig er de ferdig med å samle, men...

– Jeg hadde bestemt meg for å ikke kjøpe noe nytt. Så var jeg innom og så ble det noen grytelapper og grytevotter. Det kommer gjerne litt hvert år, sier Torgunn.

– For 40 år siden var det ikke så mye å få kjøpt i Norge. Spesielt til å begynne med kjøpte vi mye i London og Berlin, sier Arnold.

Nissesesongen er ofte ikke over før langt ut på våren. Da hender det Torgunn finner en og annen nisse oppe på et skap eller godt gjemt bak en plante.