NRK Meny
Normal

Tør ikke gå på kirkegården

Folk tør ikke å gå på kirkegården der Ibsens foreldre ligger begravet.

Lie kirkegård

Enkelte bruker Lie kirkegård som drikkested. Det skremmer andre fra å gå dit.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Lie kirkegård i Skien forfaller. Kirkeverge Jorunn Fliid er fortvilet og krever total renovering av kirkegården.

Skien kirkelige fellesråd ber kommunen om 3,5 millioner kroner til opprusting av den flere hundre år gamle gravlunden.

 

Lie kirkegård

Skien kirkelige fellesråd vil ha full opprusting av Lie kirkegård.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

 

Tungt å jobbe

For slik det ser ut på kirkegården nå, er det ikke mange som setter pris på. Plassen er preget av dårlig vedlikehold, og for kirketjener Tor Skautvedt er det slitsomme dager på jobb.

- Det er tungt å jobbe her. Stedet er preget av søppel og av folk som drikker, og jeg har hørt at det er folk som ikke tør å gå alene hit lenger. Jeg ser fram til at det kan bli gjort noe for å få rustet opp kirkegården.

- Er det realistisk at det blir gjort noe?

- Ja, kommunen har vært veldig positiv. Jeg tror dette kan bli en perle i Skien!

Ibsens foreldre

I 1840 ble dette jordstykket gitt til Skien menighet av en lokal kjøpmann og grunneier. Men de siste åra har kirkegården vært preget av forfall. Nå krever Skien kirkelige fellesråd at stort sett alt på kirkegården rustes opp. Alt fra gjerder til vegetasjonen og grusveiene, samt innføring av noen nye estetiske elementer.

Flere av Skiens personligheter ligger begravet på Lie kirkegård, blant dem Henrik Ibsens foreldre. Leder i Ibsenforbundet, Nina Melfald, mener det er viktig å ta vare på historien som befinner seg her.

Planene om en opprusting av kirkegården ligger nå i teknisk avdeling ved kommunen.

 • Person klemt mellom to bilar

  Ein person har kome i klem mellom to bilar på Lifjellvegen i Bø. Ein av bilane kom ned ein bakke og greidde ikkje å stoppe på den glatte vegen. Føraren i den eine bilen kom i klem og er sendt til legevakt for sjekk.

 • Liten lekkasje frå tankbilen

  Det er oppdaga ein liten lekkasje frå pumpesystemet på tankbilen som køyrde inn i eit hus i Kragerø. Naudetatane arbeider med å stoppe lekkasjen.

 • Arbeider med å få ut personar

  Naudetatane arbeider med å få ut personar frå andre etasje i huset i Kragerø som ein tankbil har køyrd inn i. Huset har blitt skeivt, melder politiet.

 • Tankbil køyrd inn i hus

  Ein tankbil med bensin og diesel har køyrd inn i eit hus i Nøkkeldalen i Kragerø. Det skal ikkje vera lekkasje frå tankbilen. Det var personar i huset da ulykka skjedde, men det er foreløpig uklart om dei er skadde. Brannvesenet er framme, politi og ambulanse er på veg.