NRK Meny
Normal

Tør ikke gå på kirkegården

Folk tør ikke å gå på kirkegården der Ibsens foreldre ligger begravet.

Lie kirkegård

Enkelte bruker Lie kirkegård som drikkested. Det skremmer andre fra å gå dit.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Lie kirkegård i Skien forfaller. Kirkeverge Jorunn Fliid er fortvilet og krever total renovering av kirkegården.

Skien kirkelige fellesråd ber kommunen om 3,5 millioner kroner til opprusting av den flere hundre år gamle gravlunden.

 

Lie kirkegård

Skien kirkelige fellesråd vil ha full opprusting av Lie kirkegård.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

 

Tungt å jobbe

For slik det ser ut på kirkegården nå, er det ikke mange som setter pris på. Plassen er preget av dårlig vedlikehold, og for kirketjener Tor Skautvedt er det slitsomme dager på jobb.

- Det er tungt å jobbe her. Stedet er preget av søppel og av folk som drikker, og jeg har hørt at det er folk som ikke tør å gå alene hit lenger. Jeg ser fram til at det kan bli gjort noe for å få rustet opp kirkegården.

- Er det realistisk at det blir gjort noe?

- Ja, kommunen har vært veldig positiv. Jeg tror dette kan bli en perle i Skien!

Ibsens foreldre

I 1840 ble dette jordstykket gitt til Skien menighet av en lokal kjøpmann og grunneier. Men de siste åra har kirkegården vært preget av forfall. Nå krever Skien kirkelige fellesråd at stort sett alt på kirkegården rustes opp. Alt fra gjerder til vegetasjonen og grusveiene, samt innføring av noen nye estetiske elementer.

Flere av Skiens personligheter ligger begravet på Lie kirkegård, blant dem Henrik Ibsens foreldre. Leder i Ibsenforbundet, Nina Melfald, mener det er viktig å ta vare på historien som befinner seg her.

Planene om en opprusting av kirkegården ligger nå i teknisk avdeling ved kommunen.

 • Mann drapstruet politiet

  En mann i 20-årene er pågrepet i Bø i Telemark. Han skal først ha slått seg vrang og kranglet med dørvaktene på et utested. Da politiet kom til stedet sparket og spyttet han på en politibetjent. Han skal også ha drapstruet politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Påførte kraniebrudd med hammer

  En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

 • Scoret 32 mål - linkes til Odd

  Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.