NRK Meny
Normal

Tør ikke slette Facebook-venner

PORSGRUNN (NRK): Før la man til «alle» på Facebook, noe som har resultert i en haug med perifere bekjente på vennelista. – Sosialt klønete å slette Facebook-venner, sier ekspert.

Kommuniserer mer via sosiale medier enn ansikt til ansikt

POPULÆRT: De fleste er aktive på sosiale medier, men mange er mer kresne på hva de legger ut. Grunnen; For mange ukjente på vennelista.

Foto: Jan Haas / NTB scanpix

I Facebooks spede begynnelse var det skummelt med sosiale medier, men med årene har de fleste blitt mer liberale. Vi har lagt til «rubbel og bit», og plutselig har mange en haug med perifere venner og bekjente på Facebook.

Marika Lüders

Sintef-forsker Marika Lüders sier mange deler mindre på Facebook, for de har for mange ukjente på vennelista.

Foto: Marit Grut / NRK

– Mange deler mindre på Facebook enn det de gjorde før, nettopp fordi de har for mange venner der. Vi ser tendenser til at spesielt ungdom heller bruker sosiale medier der de når sine beste venner direkte, som Snapchat, sier Sintef-forsker Marika Lüders.

I januar i år avslørte en britisk studie at det er umulig å ha mer enn 150 ekte venner, både i virkeligheten og på Facebook. Dette stemmer godt med hvordan ungdommen selv opplever det.

– Jeg prater nesten ikke med noen av vennene jeg har på Facebook, men jeg synes det er fælt å slette dem. Jeg får dårlig samvittighet, sier Thobias Østvedt (17).

Elever ved Porsgrunn videregående

17-åringene Zakariye Warsame, Sondre Melby, Benedikte Nyberg, Marie Ryen og Charlotte Holtsdalen er ivrige brukere av Facebook.

Foto: Line Omland Eilevstjønn / NRK

Vennelistene blir mer eksklusive

Ungdommene NRK møter på Porsgrunn videregående skole sier alle det samme; De har lagt til altfor mange venner på Facebook, og tør ikke å slette dem igjen. Nå er det «in» å ha færre venner på sosiale medier.

US-FACEBOOK-S-I Facebook's Influence In Consumer Consumption Of News Growing

Facebook er verdens største nettsamfunn.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

– Jeg har slutta å legge til folk på Facebook, og jeg pleier å avslå de fleste venneforespørslene jeg får, sier Zakariye Warsame (17), som har 823 venner på Facebook.

– Da vi først fikk Facebook la vi til alle vi trodde vi hadde sett før. Det var ikke noe filter, og nå har jeg 1246 venner der. Jeg har slettet et par bare, sier Benedikte Nyberg.

– Sosialt klønete å fjerne venner

Sintef-forsker Marika Lüders mener hun har svaret på hvorfor man ikke tør å slette Facebook-venner.

– Det er vanskelig å fjerne noen fra Facebook. Det blir opplevd som sosialt klønete når man først har sagt ja til å bli venner med noen, for så å fjerne dem igjen. Det handler om sosial kutyme.

 • Legevakten får kritikk

  Legevakten i Skien har brutt reglene om forsvarlig helsehjelp og får kritikk fra Fylkeslegen, skriver Varden. Fylkeslegen mener at både legevakten og de vakthavende legene sviktet i forbindelse med 21 år gamle Sine Nilsens dødsfall. Legevakten gjorde ingenting, dagen etter ble 21-åringen funnet død i sitt hjem.

 • Taper penger på skog

  Skogeiere kan måtte hugge skogen 20 år for tidlig på grunn av tretoppknekk. Det sier markeds- og produksjonssjef Hans Erik Røra i AT Skog. Skogeiere sto i går frem på NRK1 og var bekymret for inntektstap fordi mye av skogen ødelegges av vind og tung snø.

 • Godtar anke

  Agder lagmannsrett må behandle straffeutmålingen i en voldtektssak fra Telemark på nytt. Det har ankeutvalget i Høyesterett bestemt. Påtalemyndigheten mener straffen mot en 23 år gammel mann fra Telemark, som ble dømt til fengsel i ett år for grov voldtekt, bør skjerpes.

 • Politiet pågrep «samuraimann»

  Politiet i Telemark har pågrepet en mann i 40-årene i Porsgrunn torsdag kveld. Det opplyser operasjonsleder Geir Kastmo til NRK. Pågripelsen skjedde i forbindelse med at en person ble kuttet i fingrene med et samuraisverd i Sandefjord i går.