NRK Meny
Normal

– De skal være en fryd for øyet

Burleske damer, feite gullrammer og store løver er bare noen av motivene. Tor-Arne Moen maler for fullt til tre utstillinger denne høsten.

Tor-Arne Moen håper bildene får folk til å stoppe opp.

Tor- Arne Moen håper maleriene får folk til å stoppe opp. – Jeg maler det jeg selv mener er fryd for øyet, sier han.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Etter 23 år som maler på Notodden har han sjelden hatt det mer travelt enn akkurat nå.

– Noen av bildene kommer til å henge våte på veggene, sier maler Tor-Arne Moen.

I Drammen Kunstforening er allerede flere malerier på plass , men seinere i september åpner han to separatutstillinger. En i Surnadal og en på Inderøy.

– Gale og flotte

Moen har malt veldig mange ulike motiver. Motorsykler, høner, Knut Hamsun, erotikk og hestehov er bare noe av det som har funnet veien til hans lerreter.

– Jeg maler det jeg syntes er lekkert og en fryd for øyet. Du kan si at jeg maler etter lystprinsippet og akkurat nå er det damer, sebraer og gullrammer, sier han og ler.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Tor- Arne Moen maler damer, lover og fakirer.

Se video: Tor-Arne Moen liker å male store bilder, men da må også alle detaljer stemme.

Til bildene han maler nå har det gått med mye tid i dyreparker. Mange afrikanske dyr måtte fotograferes, men ellers inviteres gjerne modellene inn i atelieret.

– Gale, flotte og lekre damer har kommet hit og også fakir-kvinnen kom for å blåse flammer for meg. Da var alle brannvarslerne dekka til med gummihansker, forteller Moen og lover flere fakir-bilder.

«Stopp-effekten»

Av de afrikanske dyra har han spesielt lagt sin elsk på aper og sebraer. Alle dyr blitt malt inn sammen med staselige gullrammer og tapeter med grafiske mønster.

– Tenk på mønsteret på sebraene som ikke har endret seg på mangfoldige år sammenliknet med oss mennesker som endrer etter mote og årstid, sier Moen.

Maleriene hans er ruvende, og han innrømmer gjerne at han helst vil gå opp enda en halv meter i bredden. Bekymringen er bare at alle må ned en haug trapper for å komme til utstillingene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Tor-Arne Moen lager filmer mens han jobber.

Se video: Tor-Arne Moen lager filmer mens han jobber

– Jeg liker å male store bilder. Jeg håper de har en «stopp-effekt» på folk, sier han.

Moen inviterer gjerne folk inn i arbeidsrommet, men helst gjennom filmer han selv lager. På Youtube har han lagt ut flere filmer der seerne kan følge hvordan et bilde blir til.

I et maleri har han forsøkt å oppsummere mange av de ulike motivene han har jobba mye med de siste åra. Filmen heter «A painter looks back».

 • Pengar til OL i Telemark

  Formannskapet i Tinn kommune vil gjeva 500.000 kroner til arbeidet med å få OL til Telemark. Det skriv Rjukan Arbeiderblad. Vedtaket i formannskapet var samrøystes, og saka blir avgjort i kommunestyret sitt budsjettmøte i dag.

 • Auke i folketalet

  Med ein auke i folketalet på 3,8 prosent i år er det berre fire kommunar i Noreg som veks meir enn Bø. Det syner tal frå Statistisk sentralbyrå. Tala syner at åtte av atten kommunar i Telemark får ein auke i folketalet i år.

 • 14.-plass til Lid Byggland


  Langrennsløparen Ånund Lid Byggland frå Høydalsmo vart nummer 14 på 15 kilometer klassisk i Skandinavisk Cup. Mikael Gunnulfsen frå Ørn vart nummer 16. 200 løparar frå heile Skandinavia deltok i rennet.

  Ånund Lid Byggland
  Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
 • Bonus til Hegh Arntzen

  Handballspelaren Emilie Hegh Arntzen får ein bonus på 50.000 kroner etter sølvmedaljen i handball-VM. Hegh Arntzen fekk eit kort innhopp i finalen der Noreg tapte for Frankrike.

  VM i håndball for kvinner. Norge-Ungarn (30-22)
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix