– Det er enorme volum, og denne randa har ikke ligget her lenge.
Friluftsmann og naturfotograf Jan Erik Tangen ser ut over lange rekker med løk på det flate området øverst i steinbruddet. I nærheten står to landbruksmaskiner som trolig er brukt til å håndtere løkmengdene.
Løken er lagt ut i fem lange rekker på mellom 30 og 40 meter. Hver rekke er rundt tre meter brede og halvannen meter høye. Rekkene er til dels blandet med bark, og det som kan være kloakkslam.
Lenger borte er store mengder løk skyfla over kanten og ned en skrent.
– Dette er jo mat!
Tangen anslår at det ligger mange titalls tonn med løk på området, og han har sett at det legges ut på nytt år etter år.
Løkmysterium
Tangen mener løk i så store mengder utgjør en betydelig verdi, og viser til at det er fokus på at det kastes mye mat i samfunnet.
– Er det mekanismer i samfunnet som gjør at en ikke får solgt det, eller er det produksjonsavtaler med bønder det ikke er mulig å endre?
Han synes ikke det er bra nok at dette blir til kompost og ny jord.
– Vi bruker jordbruksareal, gjør investeringer, bruker gjødsel, og det er produksjon og arbeidstimer. Alt dette har en verdi.
Det viser seg at det er Larvik Løk som står bak løkdumpinga. Løken skal bli til kompost, som skal føres tilbake til jordene igjen og gi næring til nye løkplanter.
– Vi kaster ikke mat.
Det sier Reidar Gusland, som er daglig leder i Larvik Løk.
– Det ser mye ut, men det utgjør bare 15–20 prosent av produksjonen.
I Larvik Løk er det 30 årsverk. De produserer 11 000 tonn løk i året til butikker, mens 2000 tonn løk går til kompostering.
– Dette er løk som har en eller annen feil. Den er enten skada eller råtten inni.
Har tillatelse
Denne løkkomposteringa har foregått i tre år, og firmaet har tillatelse fra Mattilsynet.
Gusland sier et svinn på 15–20 prosent er normalt i all grønnsakproduksjon. Løken kan heller ikke brukes som mat til dyr.
– Kuene liker ikke løk. Dessuten ville det blitt løksmak på melka.