NRK Meny
Normal

Telemarkinger knyttes til Panama Papers: – Har ingenting å skjule

Én mann fra Skien og én mann fra Porsgrunn knyttes til Panama Papers-avsløringene. – Jeg har ingenting å skjule, sier skiensmannen.

DNBs kontor i Luxembourg

HAR PLASSERT PENGER UTE: En mann fra Skien oppgir at han har plassert penger hos DnB i Luxembourg. Gjennom Panama Papers-avsløringene har det kommet frem at fra 2006–2010 bisto DNB Luxembourg rundt 40 kunder med å opprette kontoer på Seychellene via advokatkontoret Mossack Fonseca i Panama. Men ifølge skiensmannen skal ikke hans penger ha blitt plassert i Panama.

Foto: AFP/ Anthony Dehez, Anthony Dehez / AFP / NTB scanpix

Mandag kveld publiserte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en søkbar database på internett tilknyttet den såkalte Panama Papers-saken.

I databasen finner man blant annet 86 adresser i Norge, der de som er registrert der skal kunne knyttes opp til Panama Papers-avsløringene. Det var Aftenposten som først omtale saken mandag kveld.

Har plassert penger ute

To av adressene er i registret i Telemark, én i Skien og én i Porsgrunn, og to menn kan kobles til disse stedene. Mannen fra Skien bekrefter at han har plassert penger i utlandet.

– Jeg ble kontaktet av en ansatt i DNB Luxembourg og inngikk obligasjonssparing med DNB Luxembourg. Det var i 2006/2007. Men jeg avsluttet forholdet i 2015 fordi obligasjonssparing ble dårlig de siste årene, skriver mannen i en e-post til NRK.

NRK har også vært i kontakt med mannen som kan knyttes til adressen i Porsgrunn, men han vil foreløpig ikke kommentere saken.

Økokrim følger med

Petter Nordeng

Petter Nordeng, førstestatsadvokat i Økokrim, sier det har kommet inn noen telefoner etter at Økokrim oppfordret folk med penger i skatteparadiser til å melde seg.

Foto: Photographer: Leif Ingvald Skaug

Petter Nordeng, førstestatsadvokat i Økokrim, oppfordrer de 86 nordmennene som kan knyttes til databasen til ICIJ om å ta kontakt.

– Vi har gått ut med en oppfordring til de som måtte ha inntekt og formue i utlandet, som de ikke har oppgitt til norske skattemyndigheter, om å ta kontakt med Økokrim for å legge kortene på bordet, sier han.

Panama Papers-saken består av 11 millioner lekkede dokumenter som har avdekket hvordan bankkunder har kjøpt seg til hemmelighold og gjemt penger i skatteparadiser. Samtidig understreker Nordeng at det i utgangspunktet ikke er ulovlig å plassere penger i utlandet.

– Det er frihet til å oppbevare pengene sine i hvilken bank man vil i verden. Poenget er at de skal opplyses til skattemyndighetene det skattes til, i dette tilfellet Norge.

Han presiserer videre at Økokrim ikke vil kommentere enkeltpersoner på listen og hvilken forbindelse disse skal ha til Panama Papers-avsløringene.

Nekter for ulovligheter

Skiensmannen sier til NRK at han plasserte noe over én million kroner hos DNB i Luxembourg, og han hevder han har sitt på det tørre.

– Jeg har gitt norske skattemyndigheter opplysninger hvert år. Jeg har ingenting å skjule for norske skattemyndigheter, sier mannen til NRK.

 • Dyr fyllekjøring

  En 49 år gammel mann fra Kragerø er dømt til å betale 87 000 kroner i bot etter å ha fyllekjørt. I tillegg til bota er mannen dømt til 15 dagers betinga fengsel, samt at han må klare seg uten førerkort i 14 måneder.

 • Jevn toppkamp i 2. divisjon

  Det står 0-0 til pause mellom Byåsen og Notodden, mens Nest-Sotra leder sin kamp mot Hønefoss 1-0. Dermed har Vestlendingene festa grepet om direkte opprykk til 1. divisjon. Odd 2 ligger under 3-0 i sin kamp mot Fram Larvik, men Odd 2 har allerede sikra plassen.

 • Avhøres i formiddag

  Mannen som ble pågrepet av politiet med en hagle i går kveld blir avhørt av politiet i dag. Mannen i 30 åra var uønsket i boligen der han befant seg og de som var i huset ringte politiet. Da politiet kom frem til Heistad var mannen bevæpnet.

 • Løse hester på veien

  Politiet ber folk kjøre forsiktig etter at det er observert 10 løse hester på riksvei 36 ved Helgen. Politiet fikk melding om hestene like før halv ni og forsøker å finne eieren.