NRK Meny
Normal

Telemarkinger knyttes til Panama Papers: – Har ingenting å skjule

Én mann fra Skien og én mann fra Porsgrunn knyttes til Panama Papers-avsløringene. – Jeg har ingenting å skjule, sier skiensmannen.

DNBs kontor i Luxembourg

HAR PLASSERT PENGER UTE: En mann fra Skien oppgir at han har plassert penger hos DnB i Luxembourg. Gjennom Panama Papers-avsløringene har det kommet frem at fra 2006–2010 bisto DNB Luxembourg rundt 40 kunder med å opprette kontoer på Seychellene via advokatkontoret Mossack Fonseca i Panama. Men ifølge skiensmannen skal ikke hans penger ha blitt plassert i Panama.

Foto: AFP/ Anthony Dehez, Anthony Dehez / AFP / NTB scanpix

Mandag kveld publiserte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en søkbar database på internett tilknyttet den såkalte Panama Papers-saken.

I databasen finner man blant annet 86 adresser i Norge, der de som er registrert der skal kunne knyttes opp til Panama Papers-avsløringene. Det var Aftenposten som først omtale saken mandag kveld.

Har plassert penger ute

To av adressene er i registret i Telemark, én i Skien og én i Porsgrunn, og to menn kan kobles til disse stedene. Mannen fra Skien bekrefter at han har plassert penger i utlandet.

– Jeg ble kontaktet av en ansatt i DNB Luxembourg og inngikk obligasjonssparing med DNB Luxembourg. Det var i 2006/2007. Men jeg avsluttet forholdet i 2015 fordi obligasjonssparing ble dårlig de siste årene, skriver mannen i en e-post til NRK.

NRK har også vært i kontakt med mannen som kan knyttes til adressen i Porsgrunn, men han vil foreløpig ikke kommentere saken.

Økokrim følger med

Petter Nordeng

Petter Nordeng, førstestatsadvokat i Økokrim, sier det har kommet inn noen telefoner etter at Økokrim oppfordret folk med penger i skatteparadiser til å melde seg.

Foto: Photographer: Leif Ingvald Skaug

Petter Nordeng, førstestatsadvokat i Økokrim, oppfordrer de 86 nordmennene som kan knyttes til databasen til ICIJ om å ta kontakt.

– Vi har gått ut med en oppfordring til de som måtte ha inntekt og formue i utlandet, som de ikke har oppgitt til norske skattemyndigheter, om å ta kontakt med Økokrim for å legge kortene på bordet, sier han.

Panama Papers-saken består av 11 millioner lekkede dokumenter som har avdekket hvordan bankkunder har kjøpt seg til hemmelighold og gjemt penger i skatteparadiser. Samtidig understreker Nordeng at det i utgangspunktet ikke er ulovlig å plassere penger i utlandet.

– Det er frihet til å oppbevare pengene sine i hvilken bank man vil i verden. Poenget er at de skal opplyses til skattemyndighetene det skattes til, i dette tilfellet Norge.

Han presiserer videre at Økokrim ikke vil kommentere enkeltpersoner på listen og hvilken forbindelse disse skal ha til Panama Papers-avsløringene.

Nekter for ulovligheter

Skiensmannen sier til NRK at han plasserte noe over én million kroner hos DNB i Luxembourg, og han hevder han har sitt på det tørre.

– Jeg har gitt norske skattemyndigheter opplysninger hvert år. Jeg har ingenting å skjule for norske skattemyndigheter, sier mannen til NRK.