NRK Meny
Normal

To fylkesordførere med uggen følelse

– Vi sitter med en litt uggen følelse begge to, og da tror jeg vi har gjort noe riktig. Det sier fylkesordførerne i Vestfold og Telemark etter å ha blitt enige om en ramme for sammenslåingen.

Sven Tore Løkslid og Rune Hogsnes

Stemningen var god mellom Sven Tore Løkslid og Rune Hogsnes da en ramme for samarbeidsavtalen ble underskrevet av begge parter i dag.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Nå må fylkesordførerne ta ansvar, fikk vi beskjed om på det felles fylkestinget sist. Det ansvaret har vi tatt nå, sier Telemarks Sven Tore Løkslid (Ap).

Sammen med Vestfolds fylkesordfører, Rune Hogsnes (H), la han i dag frem seks punkter for hvordan de tenker at de skal få sammenslåingsprosessen videre.

– Vi har latt være å gå i detaljer på dette punktet, for det har vært vanskelig, sier Hogsnes.

Minus og minus

Det var opprinnelig mange flere punkter begge fylkene hadde, og som til slutt må og kommer til å diskuteres opp og ned, men de to valgte nå å legge bort alle andre ting og lage en enkel ramme som de to fylkenes fylkesting kan stemme over.

At begge to sitter med en litt uggen følelse etter å ha skrevet under på avtalen, er altså godt nytt for begge, ifølge Løkslid. Minus og minus blir altså pluss, som vi alle har lært på skolen.

– De aller fleste vil nok ikke merke over natten at fylkene har slått seg sammen, men Vestfolds befolkning ser til Telemark og den merkevaren det er. De er også opptatt av industrieventyret der. Vi kan også lære av de videregående skolene i Telemark, sier Hogsnes.

Tror på enighet

Han nevner også at fylkene da sammen vil ha en flyplass som de ønsker å dyrke videre i et enda større fylke.

Løkslid trekker frem næringsstrukturen i Vestfold som en styrke, og mener at Telemark har noe å lære derfra.

– Og på kulturområdet har vi noe å lære. Også på det å være med på å forme samfunnet og skape nye arbeidsplasser, har vi noe å lære.

– Jeg tror vi skal få et bredt politisk flertall i fylkestinget på dette forslaget, og så må vi sende det til Kommunaldepartementet, som vil peke ut retningen videre, sier Løkslid.

 • Debuterer på landslaget

  15 år gamle Håkon Bråthen fra Skien debuterer på Norges U16-lag i ishockey. Landslaget skal spille mot Frankrike, Latvia og Danmark i Skien denne uka, skriver TA.

 • Havnet i elva etter utforkjøring

  En varebil kjørte av veien ved Grova i Drangedal like før 18.00 tirsdag kveld. Bilen havnet på taket i ei elv. Det var to personer i bilen. Begge ble kjørt til akuttmottaket ved Sykehuset Telemark med ukjent skadeomfang, den ene i luftambulanse.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK