NRK Meny
Normal

For to år siden grunnstøtte et lasteskip her

To år etter Full City-ulykken strømmer badegjestene tilbake. Kysten fra Vestfold til Agder ble kraftig tilgriset av olje etter ulykken. Nå er oljen borte.

Badegjester i Krogshavn i Bamble

Krogshavn i Bamble er tilbake i god gammel form, som en ekte kystperle skal være.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Dette er første sommeren Telemarkskysten er helt fri for olje etter Full City-ulykken for to år siden. I fjor var det fortsatt noe olje å spore, men nå er kystlinjen helt friskmeldt.

Folk strømmer til strender og svaberg i finværet for å sole seg og bade. Hytteeier ved Rognstranda, Thormod Løberg er glad for at de igjen kan nyte kysten. For han husker godt hvordan det så ut i tiden etter forliset.

– Det fløt olje helt inn til lensene. Det var oljesøl over alt her. Det så ut som en gedigen katastrofe som man trodde det ville tatt flere tiår å få reparert. Men det har jo gått bra, forklarer Løberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Død fugl og Full City

- Det var oljesøl over alt, sier hytteeier Thormod Løberg. Naturvernere og frivillige sto på hele sommeren for å vaske oljeskadd sjøfugl ved kysten.

Foto: Yngve Tørrestad/Joakim Reigstad / NRK

Ville få naturen tilbake slik den var

En omfattende opprydding ble satt i gang like etter ulykken. Finn Flogstad ledet arbeidet, og han forteller at målet fra starten av var å få naturen tilbake slik den var før grunnstøtingen.

– Vi var enormt dedikerte på oppgaven. Folk ga så mye at jeg til slutt måtte beordre folk til å ta en pause, så de fikk hentet seg inn igjen, forteller han til NRK.no.

Artikkelen fortsetter uder bildet.

Barn fra SFO på Stathelle barneskole

F.v: Caroline Stormyr (6),Alma Karine Sulen(8), og Anna Sophie Kunde (6) og fra SFO Stathelle barneskole koser seg i vannet.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Renere enn noen gang

Solen skinner og gradestokken viser godt over 20-tallet. I Krogshavn i Bamble koser store og små seg nede ved vannkanten, takknemlige for at de igjen kan benytte seg av området.

Finn Flogstad

Finn Flogstad er godt fornøyd med at kysten langs Telemark nå er fri for olje.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Vi hadde ikke trodd at vi kunne bade her på mange, mange år. Nå ser det helt annerledes ut, det har jo blitt kjempeflott her. Du kan ikke se tegn til sånn det var den gangen. Det er renere her enn det noen gang har vært, beskriver badegjestene.

18 000 dagsverk gikk med i oppryddingen. Over 900 tonn olje ble sugd opp og 2600 tonn med forurenset tang, grus og sand ble kastet. Flogstad sier at det er utrolig at de klarte å få kystlinjen helt ren igjen.

– Uten de frivillige, brannmanskaper, havnevesen, politi, sivilforsvar og militære hadde dette vært vanskelig å få til. Nå kan jeg absolutt puste ut, sier Flogstad fornøyd.

Les også:

 • Kvinne til sjukehus etter kollisjon

  Ei kvinne er køyrt til sjukehus etter ein kollisjon mellom to personbilar ved Skjelsvik i Porsgrunn. Det var to personar i bilane. Ei kvinne frå Skien skal ha brote vikeplikta, og er også mistenkt for å køyre utan førarkort i påverka tilstand.

 • Ankar Bolkesjø-saka

  Varden skriv at eigarane av Bolkesjø hotell ankar dommen, der tingretten frifann staten på alle punkt. UDI ville bruke det nedlagde Bolkesjø hotell som asylmottak, men mottaket vart aldri opna. Eigarane meiner UDI ikkje har oppfylt avtalevilkåra.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen
 • Tilrår å fråtre verv

  Fylkessekretær i Arbeidarpartiet, Odin Adelsten Bohmann, seier dei tilrår Magnus Straume å tre frå verva sine midlertidig medan han er under etterforsking av politiet. Straume vil ikkje følge rådet frå partikontoret. – Eg er sikker på at saka vert henlagt, og eg vil fortsette som gruppeleiar, seier han.