NRK Meny
Normal

Tjener mest av fylkesordførerne i landet

SKIEN (NRK): Drøye 400 000 kroner skiller den høyest og lavest lønte fylkesordføreren i landet.

Sven Tore Løkslid

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, har grunn til å smile over egen årsgodtgjøring.

Foto: Tom Marius Lorier Holen. Telemark fylkeskommune

– Dette er en god ordning, som har løpt litt løpsk, sier Gry-Anette Rekanes Amundsen fylkestingsrepresentant fra Frp.

Gry Anette Rekanes Amundsen

Fylkestingsrepresentant for Frp i Telemark, Gry-Anette Rekanes Amundsen, synes måten politikernes lønn settes på er uheldig.

Foto: Roald Marker / NRK

Fylkesordføreren i Telemark har en årsgodtgjøring på 1 218 000 kroner i året. Det er litt mer enn fylkesordføreren i Rogaland, og ikke så langt bak ordføreren i Oslo eller en statsråd på 1 294 000 kroner.

Fylkesordføreren i Nord-Trøndelag havner nederst på lønnsstigen, med 790 000 kroner i året.

Ulike regler

Det er forskjellige måter å lønne politikere på fra fylke til fylke. Det vanlige i de fleste fylker er å lønne fylkesordførerens etter en prosentandel av hva en stortingsrepresentant eller statsråd tjener. I Telemark tjener fylkesordføreren det samme som fylkesrådmannen. Og fylkesrådmannens lønn forhandles av utvalgte politikere og administrasjonen i fylkeskommunen.

– Det er utrolig uheldig, sier Rekanes Amundsen.

– Uansett hvilket fylke vi snakker om vil jo dette få et innslag av bukken og havresekk-prinsipp, fordi det er politikerne som til syvende og sist fastsetter et reglene. Men kanskje mer i Telemark, i og med at det er det lokale lønnsnivået til fylkesrådmannen, fastsatt av politikerne, som avgjør hvilken lønn de får, sier leder for kontrollutvalget i Telemark, Per Lykke.

Kontrollutvalgsleder Per Lykke

Leder av kontrollutvalget i Telemark fylkeskommune, Per Lykke, mener ordningen minner om bukken som passer havresekken.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tjener mer enn på Stortinget

Nå tjener altså fylkesordføreren 300 000 kroner MER enn en stortingsrepresentant. Sven Tore Løkslid sier at dette er en ordning vedtatt lenge før hans tid.

– Jeg forholder meg til et reglement som er satt av tidligere Fylkesting. Jeg er helt enig i at jeg har en god lønn, og om Fylkestinget ønsker en debatt om min lønn, og hvordan den er fastsatt er jeg selvsagt med på den debatten, sier Løkslid.

– Bør vurdere andre systemer

Selv om Telemark ligger høyt sammenlignet med resten av landet synes ikke professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot lønna til politikerne i Telemark er så høy.

Frank Aarebrot

Professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot, mener det kan være lurt å vurdere endringer i politikernes lønnssystem.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Selv om de er lønnsledende blant politikere i landet er lønna relativt lav, også sammenliknet med andre i offentlig sektor.

Men fylkesordføreren i Telemark tjener omtrent 300 000 mer enn en stortingsrepresentant, er det riktig?

– Det er årsaken til at man kanskje bør se på dagens lønnssystem, og heller koble lønna til fylkesordføreren sammen med lønna til en stortingsrepresentant, slik de fleste andre fylkeskommuner gjør, sier Aarebrot.