NRK Meny
Normal

Tinnsjøen stiger – ber folk sikre eiendeler

Tinnsjøen vil fortsette å øke gjennom kvelden og natta, og folk bes om å sikre eiendeler i nærheten.

Steinar Bergsland

Tinn-ordfører Steinar Bergsland sier kommunen vil være i høyeste beredskap utover ettermiddagen og kvelden.

Foto: Anne Lognvik / NRK

SISTE: Tinnsjøen fortsetter å stige torsdag kveld, men det er ikke meldt om skader ennå, sier kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm til NRK ved 21-tida. Beredskapsgruppa har vært en runde rundt i sentrum, der noen beboere sliter med vann i kjellere.

Øst-Telemark brukseierforening meldte torsdag ettermiddag at vannet vil overstige høyeste regulerte vannstand.

Tinnsjøen er snart full

Når de ikke kan holde igjen mer vann i Tinnsjøen, vil vannet gjøre stor skade nedover i vassdraget. Det gjelder spesielt på Notodden.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tinn kommune ber innbyggere, båteiere, næringsdrivende og andre ta forholdsregler for å hindre flomskader.

– Vi kommer til å få store utfordringer med Tinnsjøen utover dagen og kvelden. Akkurat nå kommer det 600 kubikkmeter vann i sekundet, noe som gir store problemer for renseanlegg og vannforsyning, sier ordfører Steinar Bergsland.

Også vanlige folk blir rammet.

– Boliger og campingplasser langs Tinnsjøen er veldig utsatt. Vannstanden står også snart på høyde med veien, så hvis det begynner å blåse nå vil vi få store problemer.

Må regne med mer flom

Det vil bli satt i verk tiltak for å hindre at vannet stiger enda mer, men tilsiget til Tinnsjøen og vannmengdene i vassdragene nedover mot Notodden er ifølge kommunen så høye at man må regne med flomtilstander i nærområdene rundt Tinnsjøen.

Tinnsjøen er nesten full

Vannet i Tinnsjøen nærmer seg veien på begge sider torsdag ettermiddag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

To krisemøter i ettermiddag

Fylkesberedskapsrådet i Telemark har hatt to telefonmøter i ettermiddag, der representanter fra alle de 18 kommunene var med.

Situasjonen er stabil i de fleste områder, unntatt vassdragene i Skiensvassdraget, fra Møsvatn mot Norsjø.

– Øst-Telemarken Brukseierforening (ØTB) er nå i kontakt med NVE for å få tillatelse om å bryte maksgrensene for vannstand i Tinnsjøen. Dette gjøres for å hindre større skader på flyplassen og Tuven-området i Notodden kommune, står det i pressemeldingen fra Fylkesberedskapsrådet.