Statsadvokaten: – Tiltalte var psykotisk under drapet

Den 44 år gamle kvinnen drepte John Gerhard Steen i Langesund med en rekke knivstikk.

John Gerhard Steen

John Gerhard Steen var kjent som Mr. Wrightegården i Langesund og blant en rekke av landets artister som underholdt der.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Drapet skjedde i omsorgsboligen til 71 år gamle John Gerhard Steen 28. januar 2014. Han døde av blødninger fra en rekke stikkskader mot halsen og hodet. Den tidligere samboeren hans ble arrestert for drapet kort tid etter at han ble funnet.

Drap Langesund

Drapet i Langesund ble oppdaget etter at politiet fikk melding om en alvorlig voldsepisode i omsorgsboligen.

Foto: Jonas Rydén

Politiet har bekrefta at Steen hadde anmeldt kvinnen for vold fire ganger.

Tre av sakene var henlagt fordi politiet var i tvil om hun var tilregnelig. Den siste saken var fremdeles under etterforskning da han ble drept.

Det siste forholdet ble anmeldt 6. november 2013. Politiet fikk tidlig kritikk for å ikke ha ilagt kvinnen besøksforbud.

– Politiet tok ikke stilling til det spørsmålet så raskt som det kanskje burde vært gjort. På den annen side er det tvil om det ville vært ilagt et besøksforbud hvis politiet hadde tatt en stilling til det, sa politiadvokat Eva Sjøholt Sandvik til NRK da kritikken kom.

Nekter straffskyld

Riksadvokaten foreslår at Nedre Telemark tingrett dømmer tiltalte til psykisk helsevern.

44-åringen har vært innlagt på psykiatrisk avdeling siden hun ble arrestert. Kvinnen har innrømmet å ha drept Steen, men nekter straffskyld.

Rettssaken starter i Nedre Telemark tingrett 3. februar.