Politiet: – Svindelsaken er for liten

PORSGRUNN (NRK): I 2013 var det et underslag i Porsgrunn og Omegns Sjømandsforening på litt over 21.000 kroner. Til tross for at kvinnen tilsto, henla politiet anmeldelsen.

Grenland politistasjon

Telemark politidistrikt henla svindelsaken fra Porsgrunn og Omegns sjømandsforening.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Styremedlem i Sjømandsforeningen, Kjell Ivar Brynsrud, rister oppgitt på hodet når han forteller om denne saken.

– En servitør fikk låne et kort vi har til innkjøp. Da hun kom tilbake med kortet, hadde hun ikke bare kjøpt inn mat til byssa, men samtidig betalt flere ting i privat sammenheng.

Innrømmet forholdet

Brynsrud sier at servitøren innrømmet dette da de konfronterte henne med det de visste.

Styremedlem - sjømandsforening.

Kjell Ivar Brynsrud og sjømandsforeningen reagerer på politiets vurderinger.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Vi gikk til politiet med en ferdig oppklart sak. Etter seks måneder fikk vi et brev tilbake der det stod at saken er for liten og ubetydelig til at politiet «stelte med sånt.»

Alvorlig

Brynsrud understreker at det ikke er pengebeløpet som betyr noe, men prinsippet. Saken får ham til å stille spørsmål ved politiets etterforskning. Han har forståelse for at politiet må gjøre prioriteringer.

– Vi mener de prioriterer feil når de setter grenser og sier at dette er småsaker. Den alminnelige mannen i gata vil merke det når beløpet er over 20.000 kr. Politiet er den eneste ordensmakt vi har, og når de gjør prioriteringer grunnet lite bemanning eller penger, blir det feil.

Går på kapasitet

Eva Sjøholt-Sandvik

Politiinspektør, Eva Sjøholt-Sandvik forteller at politiet vurderer hver enkelt sak individuelt.

Foto: Lars Hansen / NRK

Politiinspektør ved Telemark politidistrikt, Eva Sjøholt-Sandvik, forteller at de gjør en individuell vurdering av hver enkelt sak.

Vi vurderer blant annet vår kapasitet og beløpets størrelse. Når det gjelder denne saken, har vi måttet prioritere bort denne til fordel for mer alvorlige saker.

Når politiet henlegger en sak, sender de et stardardbrev der det står at saken ikke kan etterforskes grunnet manglende saksbehandlingskapasitet.

Det finnes ingen fastsatt beløpsgrense for hvilke saker vi etterforsker. Det gjøres en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, avslutter Sjøholt-Sandvik.