NRK Meny
Normal

Pakker og pynter med knapper og fjær

Sliter du med å pakke inn julegavene dine, er hjelpen nær, iallfall i Skien i disse dager. Renovasjonsselskapet har hyrt inn en kunstner og en designer for å gjøre innpakkinga både kreativ og miljøvennlig.

Åsne Margrete Reiten

Kunstner Åsne Margrete Reiten oppfordrer alle til å bruke fantasien når en pakker inn julegaver

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Åsne Margrete Reiten er utdannet billedkunstner ved Statens Kunstakademi og finner inspirasjon fra alt rundt seg. Denne dagen er det kongler, kanelstenger, fjær, bånd, beltespenner, hekter, knapper, ølkorker, deler av en gammel klokkereim, blonder og hyssing. For å nevne noe.

Ikke bare "smelle noe sammen"

– Jeg har alltid likt å pakke inn ting og å pynte - enten det er å pynte gaver eller kaker. Jeg liker at det er en sjel i alt. Jeg liker ikke å bare "smelle sammen" noe.

Først på julepakkestanden på kjøpesenteret Arkaden i Skien i dag er det to spikkekniver til to tvillinggutter på sju år og et grillspyd til ei jente på 11 år som skal pakkes inn. Hun finner først fram et egna ark med tapet fra en bok med tapetprøver. Tvillingguttene får ark med Spiderman og jakt. Hun pakker nøye, og velger å pynte med innmat av klokker, små nøkler og en fjær. Siden den ene tvillingen er "steingæern" får han surra inn en liten gråstein i et bånd. Her får alle en tilpassa innpakking.

Åsne Margrete Reiten

Kunstner Åsne Margrete Reiten har mye gjenbruksmateriale å velge mellom når hun pakker gavene.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det er første året jeg er med og pakker inn. Jeg bruker litt tid på å bli kjent med materialene. Men det er viktig å vite hvem som skal ha gaven.

– Har folk for dårlig fantasi?

– Ja, det synes jeg faktisk. Mange gjør det lettvint, men det går an å gjøre det litt ekstra sånn at en nesten må sitte og holde litt på pakka før en pakker den opp.

– Det ikke lett å være så kreativ når en skal pakke inn 10-15 pakker?

– Hva med å ta det litt etter litt før jul og ikke stresse med det. Det må jo være en fin adventsting å gjøre før jul i stedet for å stresse med å lage kaker. Hvorfor ikke stedet lage vakre gaver?

Sliter du med å pakke inn julegavene dine, er hjelpen nær.

Se video av gavepakkingen her.

Heidi Viki

Heidi Viki i Renovasjon i Grenland tilbyr gratis og miljøvennlig julegaveinnpakning flere ganger i desember i Bamble, Skien og Porsgrunn.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Store mengder pakkepapir i søpla

Ifølge Renovasjon Grenland bruker vi hver jul rundt 60 millioner meter med gavepapir her i landet. og dette er papir som blir produsert for å bli til avfall i løpet av få timer. Innpakkingspapiret er dessuten full av fargestoffer, leire og giftstoffer som ikke lar seg gjenvinne.

– Jeg trur folk blir veldig fornøyd når de ser at det er lagt litt arbeid i det. De ser også hvor store mengder med glansa papir det blir i søpla, sier Heidi Viki i Renovasjon Grenland..

Julepakkestunt for andre år på rad

Det er andre året på rad at avfallsselskapet gjentar julepakkestuntet. I samarbeid med Kreativt Gjenbrukssenter tilbyr de flere ganger i løpet av desember grati, kreativ og miljøvennlig gavepakkehjelp i Bamble, Skien og Porsgrunn.

– Innpakningspapiet har så kort levetid at det er sløsing. Vi ønsker derfor at folk bruker alternativer istedet, som gjenbruk. I fjor kom også det første Svanemerka gavepapiret ut, sier Heidi Viki.

(Saken fortsetter under bildet)

Julepakke

Julegave pakka inn i en tapetrest og pynta med bånd, fjær, bokshempe, innmat av ur og sjøllaga merkelapp.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Men selv om det er pakka inn i resirkulert materiale så blir vel alt kasta til slutt?

– Det går an å spare på papiret. Ta av teipen forsiktig. Det gjorde alltid min bestemor, og vi så det igjen neste år. Det synes jeg er ganske sjarmerende. Jeg har en skuff med alt mulig sånt oppi, sier Åsne Margrete Reiten.

  • Kim Bøhm ansatt av Odd

    Tidligere supporterleder i Oddrane, Kim Bøhm, er ansatt av Odd. Hans oppgaver blir å bedre kjemien mellom Odd og resten av Fotball-Telemark, og jobbe i den nye Odd-butikken, det melder Varden.

  • Gode tall for Porsgrunn

    I nesten hele landet faller boligprisene, mens i Porsgrunn øker prisene parallelt med at det tar kort til og få solgt. Sist måned var det en prisøkning på 1,4 prosent. Gjennomsnittet for resten av landet viser en nedgang på 1,6 prosent melder Varden.

  • Laster Twitter-innhold
  • Øver på et en kanalbåt synker

    I dag øver nødetatene i Telemark. Det skal øves på at en kanalbåt synker. Det vil bli utrykningskjøring i og nær Ulefoss. Det kommer også til å bli brukt farget markørrøyk i øvelsen.