Hopp til innhold

Russen: – Tar sprøyte for ikke å bli dødssyk

SKIEN (NRK): Festen starter tidligere enn noen gang. Helsesøstre oppfordrer russen til å ta sprøyta mot smittsom hjernehinnebetennelse så snart som mulig.

August Dalene og Rita Strandskog

AU! August Dalene gleda seg ikke, men synes det er lurt å vaksinere seg. Det synes helsesøster Rita Strandskog også.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Eliza Engebrethsen grøsser når hun tenker på sprøyter. Allikevel er alternativet enda skumlere.

– Jeg vil ikke bli livsfarlig sjuk. Det håper jeg ingen andre blir heller, sier 18-åringen. Hun er én av 150 elever på Skien videregående skole som skal vaksinere seg mot meningokokk-smitte. Det er litt over halvparten av alle som er russ der dette skoleåret.

Silje Husebø, Elin Reinstaul og Eliza Engebrethsen

Silje Husebø, Elin Reinstaul og Eliza Engebrethsen har takket ja til vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Kan dø

Helsesøster Rita Strandskog har kjøleskapet fullt av vaksiner. Vanligvis har hun bestilt sprøytene mot smittsom hjernehinnebetennelse etter jul, men den stadig tidligere russefeiringa har endra rutinene.

– Vi kan ikke vente lenger. Festen er i gang. Jeg unner russen å feire etter tre års skolegang, men det er unødvendig at noen blir alvorlig syke fordi de ikke har vaksinert seg.

Rita Strandskog

Helsesøster Rita Strandskog tror det har vært få dødsfall i Norge fordi det har vært mange som har vaksinert seg. Det siste dødsfallet var i 2015.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Hun pakker ikke inn alvoret de utsetter seg for når de fester, drikker av samme flasker og sover lite. Det går ut over immunforsvaret. Da er de mottakelige for smittsomme sykdommer, og hjernehinnebetennelse er en av de farligste sykdommene.

Strandskog sier 10 prosent av dem som blir smittet, kan dø av det.

Helsesøsteren peker på at det ikke bare rammer den som blir syk, men også alle rundt den personen. Mange blir livredde for at de også er smittet.

Betaler gjerne

Også andre kommuner i landet tilbyr vaksinen tidligere enn før til russen. En oversikt fra Folkehelseinstituttet viser at det har vært vanlig å sende ut vaksinen i februar, men de tre siste åra har de fått bestillinger på flere doser allerede i oktober. Det er ikke bare russen som tar denne vaksinen, men flertallet er mellom 16 og 19 år.

Elevene må betale 400 kroner for sprøyta. Silje Husebø synes det er synd at noen i klassen mener det er for dyrt.

– Dette er verdt prisen, sier 18-åringen.

Venninnene er enige om to ting: En sprøyte til 400 kroner er en god investering i russetida. Og et lite stikk er akkurat hva det er. Et lite stikk.

I vaksinekø

Vaksinekøen utenfor kontoret til helsesøsteren.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK