NRK Meny
Normal

Tester ny medisin mot depresjon

10 pasienter med tunge depresjoner tester i disse dager ut ny medisin mot sykdommen.

Torbjørn Tvedten i LAR

Lege Torbjørn Tvedten er ansvarlig for testingen på norske pasienter.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Senter for Terapi og veiledning i Skien holder for tiden på med et forskningsprosjekt for å prøve ut et nytt legemiddel mot depresjon som er tenkt lansert på markedet i 2012.

Liv Østbye Pedersen forteller at mange med depresjoner ønsker å være med på prosjektet.

– Responsen har vært veldig stor, vi hadde en annonse i høst og da snakket jeg med nærmere 100 mennesker. Når vi nå har avertert igjen har vi hatt rundt 30 interessenter, sier Østbye Pedersen.

Skal virke raskere

Medisinen skal virke raskere og ha færre bivirkninger enn de som er på markedet i dag. Det er det danske legemiddelfirmaet H.Lundbeck AS står bak undersøkelsen som involverer 700 pasienter fra 13 land. Lege Torbjørn Tvedten er ansvarlig for testingen på norske pasienter.

– Når vi har kommet så langt at vi prøver legemidler ut på syke mennesker, så er det allerede forsket mye på dette. Så mye at vi er rimelig trygge på at det ikke er farlig å være med på. Men hele tiden underveis så tar vi ukentlige blodprøver og hjerteprøver for å forsikre oss om at det ikke oppstår noen uventede komplikasjoner, sier Tvedten.

Ifølge Tvedten er det mange preparater mot depresjoner på markedet, men det er ingen som er mer effektivt enn det første preparatet som ble oppfunnet i 1954.

– Vi har ikke kommet så veldig langt i utviklingen av nye preparater. Det vi håper å få til med preparatet vi prøver ut, er et preparat som er mer effektivt, og med færre bivirkninger, sier Tvedten.

Halvparten rammes i løpet av livet

I følge folkehelseinstituttet vil omtrent halvparten av oss rammes av en depresjon i løpet av livet - og depresjoner er hovedårasak til en tredjedel av alle uføreytelser, det vil si for vel 100 000 personer. Innenfor legemiddelindustrien har de derfor nok av kunder - men blir allikevel oppfattet som aggressive skal vi tro Tvedten.

– Jeg har sett mange eksempler på at legemiddelfirmaer dytter unødvendige preparater på befolkningen, sier han.

– Viktig med samtaler

Aslaug Dale ved Mental Helse understreker at de ikke har noe imot utprøving av nye medikamenter, men de ønsker å rette fokus mot terskelen for å skrive ut anti-depressiva.

– Vår bekymring er at det er alt for mye utskriving av disse såkalte "lykkepillene". Vi har en tanke på at man skal ha en samtale ved siden av. Det er ikke slik at vi er mot medisiner, men medisiner alene er ingen god behandling, sier Dale.

Det er ti personer med tunge depresjoner som skal være med i undersøkelsen som vil vare i 13 uker. Undersøkelsen er godkjent av Helse Sør-Øst.

 • Ransforsøk med øks

  To menn har forsøkt å slå inn døra til urmaker Saastad i Storgata i Porsgrunn. Politiet melder at de to rømte fra stedet i retning Frednes og Herøya i tre mindre biler. En av bilene er CF registrert og trolig en grå Citroën. Politiet ber om tips.

 • Villmannskjøring på ATV

  En mann ble kastet av ATVen han kjørte, og brakk beinet da han forsøkte å rømme fra politiet i Bø, klokken 3 i natt. Mannen kjørte uten førerkort, og politiet mistenker at han kjørte i ruspåvirket tilstand.

 • Bekymret for Kokain

  Politiet i Grenland er bekymret over økt Kokainbruk blant ungdom. Politibetjent Vegard Robertsen i ungdomsavsnittet ved Sør-øst politidistrikt, sier til TA at det har blitt en utfordring at ressurssterke ungdommer har et økt forbruk av narkotiske stoffer.

  Kokain
  Foto: NRK
 • 120 dagers fengsel

  En mann fra Rjukan er i Aust-Telemark tingrett dømt til 120 dager fengsel for flere brudd på narkotikaloven og vegtrafikkloven. I tillegg mister han sertifikatet for alltid, og må betale en bot på 20.000 kroner. Mannen har oppbevart og brukt narkotika, og kjørt bil i påvirket tilstand.