NRK Meny
Normal

Disse får drikke te med kongeparet på Slottet

Fire telemarkinger er invitert til teselskap med kongeparet i oktober. Kongeparet har de tre siste årene invitert ildsjeler over 67 år fra hele landet til Afternoon Tea på Slottet.

Kongefamilien - Kong Harald og Dronning Sonja
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Skikken stammer helt fra dronning Mauds tid. Som tidligere ønsker kongeparet med dette å sette søkelyset på verdien av aktiv alderdom; både for den enkelte og for medmennesker, og for lokalsamfunnene.

– I år skjer det den 15. oktober. Telemark er så heldige at vi nok en gang kan sende fire fantastiske folk til Oslo, denne gangen fra Tinn, Skien, Porsgrunn og Kviteseid, skriver Fylkesmannen i en pressemelding.

Bjørn Myhre fra Rjukan

Bjørn Myhre

Bjørn Myhre fra Rjukan.

Foto: Tinn Energi

På Rjukan er sola borte halve året, fra september til mars. I 1929 bygget man taubanen Krossobanen som skulle gi rjukanfolk litt sol. Før det kom Solfesten, med solprinser, terner og herold i spissen, for at folk skulle feire solas tilbakekomst.

Historiens første solfest ble arrangert i 1925, og sju ganger før krigen. Fra 1984 har det vært Solfest hvert år.

Suveren leder av solfestkomiteen de siste 30 årene har vært Bjørn Myhre (f 1944) som er still going strong til tross for at han har rundet 70. Han kom inn via engasjementet i foreningslivet på Rjukan, ikke minst fotoballgruppa. Han var seksjonsleder i Tinn Energi før han gikk av med pensjon.

– Jeg er positivt overraska over invitasjonen til Slottet. Det er en gang i livet du får komme dit, sier Myhre på telefonen fra Spania.

Nå kommer han hjem et par dager i oktober for møte på Slottet, men hva han skal prate med kongeparet om, vet han ikke ennå.

– Det er ikke sikkert vi får prate med dem, så det får vi ta på sparket, sier Myhre.

Ingebjørg Vaagen fra Skien

Ingebjørg Vaagen

Ingebjørg Vaagen fra Skien.

Foto: Anne Lognvik/NRK / NRK

I 23 år var Ingebjørg Vaagen husflidens tydelige talskvinne i Telemark. Hun har slåss for tekstilkunsten i perioder den både var umoderne og glemt – som husflidskonsulent i Telemark fylkeskommune.

Hun har skrevet bøker om husflid, kurset og deltatt i mange samarbeidsprosjekter, som samtidsdokumentasjonsprosjektet "Husflid i Vest-Telemark 2000-2005", som skapte stor oppmerksomhet.

Etter hun gikk av med pensjon i 2009 har hun fortsatt gjort seg bemerket, ikke minst som leder av Grenland Husflidslag, som blomstrer som aldri før. De fikk overtatt den gamle prestegården i Skien (2014) og gjort den til møteplass for alle håndarbeidsinteresserte i Grenland.

Det holdes kurs og kafeer i alle slags teknikker, foredrag og klubber – både for små og store. Sommerskolen for barn i år var fulltegnet – og strikkekveldene samler fulle stuer hver eneste gang.

Jon Ingebretsen fra Kviteseid

Jon Ingebretsen

Jon Ingebretsen fra Kviteseid.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Den tidligere venstremannen Jon Ingebretsen (74) har gått mange over 1000 turer til Gaustatoppen opp gjennom årene.

Han er kanskje Telemarks råeste friluftsmann, samtidig som han er lokalpolitiker og aktiv i Telemark Turistforening, der en av hovedoppgavene er å avvikle Gaustadagen hvert eneste år.

Og det er på toppen av Austre Roholtfjellet i Kviteseid NRK får tak i Jon Ingebretsen på mobiltelefon, der han nyt kveldssola saman med venner i turlaget.

– Jeg setter pris på invitasjonen fra hoffsjefen, og det er hyggelig å bli kalt en ildsjel, sier Ingebretsen.

Mest kjent er nok Jon Ingebretsen som intens skribent av leserinnlegg til avisene, som aller mest handler om miljø og naturvern. Nå representerer han Miljøpartiet De grønne på kommunevalglista i Kviteseid.

Inger Marie Laukelid fra Porsgrunn

Inger Marie Laukelid har vært engasjert i Landsforeningen mot Stoffmisbruk og Mødre mot Narkotika, som hun stiftet i 1994.

Hun har vært med på å starte pårørendegrupper i hjembyen, selvhjelpsgrupper, varmestue som deler 5000 gratis middager til rusmisbrukerne i året – uten tanke på politikk, penger eller religion, – bare mat og omsorg.

I 2013 serverte hun også mat til romfolket som tigget i hjembyen.