NRK Meny
Normal

Anders Behring Breivik kan havne i Skien fengsel

Terrorsiktede Anders Behring Breivik kan bli flyttet fra Ila til Skien fengsel. Det forteller direktør i kriminalomsorgen region sør, Bjørn Krogsrud til NRK.no.

Anders Behring Breivik/Skien fengsel

Når avhørene av Anders Behring Breivik er over, kan han havne her, i Skien fengsel.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Bo Lilledal Andersen / Scanpix/NRK

En flytting av Behring Breivik kan skje så fort politiet ikke lenger har behov for å avhøre ham like ofte.

Skien er ett av to fengsel i landet med "særlig høyt sikkerhetsnivå", og Krogsrud ser på Skien som det mest aktuelle av de to.

– Når avhørene av Behring Breivik er ferdig, og man ikke er avhengig av så kort vei mellom fengsel og Oslo kan det være aktuelt med en flytting til for eksempel Skien, sier Krogsrud til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skien fengsel

Bak disse murene i Skien fengsel kan Anders Behring Breivik bli sittende etter at avhørene i Oslo er over.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Skien ett bedre alternativ

For Skien fengsel er ett av to fengsel i landet med en avdeling med "Særlig høyt sikkerhetsnivå". Det andre er Ringerike fengsel.

Da den terrorisktede skulle varetektfengsles første gang ble det sagt at Ringerike ikke var aktuell, på grunn av utsikt over Tyrifjorden, der Utøya ligger. Det synes ikke Krogsrud er noe argument, men han synes likevel Skien fengsel er et bedre alternativ.

– I den grad han skal isoleres en periode, har Skien avdelinger som er betydelig mindre i antall innsatte enn det Ringerike har. Mitt råd ville nok være å heller foretrekke Skien, sier Krogsrud.

I Skien fengsel er de klar til å ta i mot terrorsiktede Anders Behring Breivik om det blir bestemt.

– Ja, hvis de beslutter det så tar vi imot ham, sier direktør ved Skien fengsel, Karl Gustav Knudsen.

Er sjelden i bruk

Karl Gustav Knudsen

Direktør i Skien fengsel, Karl Gustav Knudsen sier de tar i mot Anders Behring Breivik om de får beskjed om det.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er lenge mellom hver gang avdelingen for "særlig høyt sikkerhetsnivå er i bruk i Skien fengsel.

– Det er meget sjeldent, og sist var i 2007 eller i 2008, sier Knudsen.

Forvaringsdømte i Norge skal i utgangspunktet plasseres på Ila i Oslo, eller i Trondheim. Men hvis Behring Breivik blir dømt til forvaring, tror Krogsrud det kan bli gjort et unntak.

På grunn av forbrytelsens art kan det hende at man velger fengslene Skien og Ringerike fordi det samfunnssikkerhetsmessig er mest forsvarlig og ha ham ett av disse stedene. Det kan hende det blir gjort et unntak i denne saken, og at han havner i Skien.

 • Dømt for mishandling av barn

  Ein 25 år gamal mann frå Bø er i Aust-Telemark tingrett dømt til fengsel i fire år for å ha mishandla sin to år gamal son. Mor til barnet er frifunnen av retten. Mannen er også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisingserstatning til sonen.

 • Kvinne til sjukehus etter kollisjon

  Ei kvinne er køyrt til sjukehus etter ein kollisjon mellom to personbilar ved Skjelsvik i Porsgrunn. Det var to personar i bilane. Ei kvinne frå Skien skal ha brote vikeplikta, og er også mistenkt for å køyre utan førarkort i påverka tilstand.

 • Ankar Bolkesjø-saka

  Varden skriv at eigarane av Bolkesjø hotell ankar dommen, der tingretten frifann staten på alle punkt. UDI ville bruke det nedlagde Bolkesjø hotell som asylmottak, men mottaket vart aldri opna. Eigarane meiner UDI ikkje har oppfylt avtalevilkåra.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen