NRK Meny
Normal

Anders Behring Breivik kan havne i Skien fengsel

Terrorsiktede Anders Behring Breivik kan bli flyttet fra Ila til Skien fengsel. Det forteller direktør i kriminalomsorgen region sør, Bjørn Krogsrud til NRK.no.

Anders Behring Breivik/Skien fengsel

Når avhørene av Anders Behring Breivik er over, kan han havne her, i Skien fengsel.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Bo Lilledal Andersen / Scanpix/NRK

En flytting av Behring Breivik kan skje så fort politiet ikke lenger har behov for å avhøre ham like ofte.

Skien er ett av to fengsel i landet med "særlig høyt sikkerhetsnivå", og Krogsrud ser på Skien som det mest aktuelle av de to.

– Når avhørene av Behring Breivik er ferdig, og man ikke er avhengig av så kort vei mellom fengsel og Oslo kan det være aktuelt med en flytting til for eksempel Skien, sier Krogsrud til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skien fengsel

Bak disse murene i Skien fengsel kan Anders Behring Breivik bli sittende etter at avhørene i Oslo er over.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Skien ett bedre alternativ

For Skien fengsel er ett av to fengsel i landet med en avdeling med "Særlig høyt sikkerhetsnivå". Det andre er Ringerike fengsel.

Da den terrorisktede skulle varetektfengsles første gang ble det sagt at Ringerike ikke var aktuell, på grunn av utsikt over Tyrifjorden, der Utøya ligger. Det synes ikke Krogsrud er noe argument, men han synes likevel Skien fengsel er et bedre alternativ.

– I den grad han skal isoleres en periode, har Skien avdelinger som er betydelig mindre i antall innsatte enn det Ringerike har. Mitt råd ville nok være å heller foretrekke Skien, sier Krogsrud.

I Skien fengsel er de klar til å ta i mot terrorsiktede Anders Behring Breivik om det blir bestemt.

– Ja, hvis de beslutter det så tar vi imot ham, sier direktør ved Skien fengsel, Karl Gustav Knudsen.

Er sjelden i bruk

Karl Gustav Knudsen

Direktør i Skien fengsel, Karl Gustav Knudsen sier de tar i mot Anders Behring Breivik om de får beskjed om det.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er lenge mellom hver gang avdelingen for "særlig høyt sikkerhetsnivå er i bruk i Skien fengsel.

– Det er meget sjeldent, og sist var i 2007 eller i 2008, sier Knudsen.

Forvaringsdømte i Norge skal i utgangspunktet plasseres på Ila i Oslo, eller i Trondheim. Men hvis Behring Breivik blir dømt til forvaring, tror Krogsrud det kan bli gjort et unntak.

På grunn av forbrytelsens art kan det hende at man velger fengslene Skien og Ringerike fordi det samfunnssikkerhetsmessig er mest forsvarlig og ha ham ett av disse stedene. Det kan hende det blir gjort et unntak i denne saken, og at han havner i Skien.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.

 • Golfbane under vann

  Golfbanen på Gumøy i Kragerø står under vann. – Banen var i utmerket stand helt til regnet kom, så jeg tror dette skal gå bra, sier styreleder i Gumøy golf AS Jarl Wist. Det anslås at omkring 20 mål ligger under vann.

  Gumøy golfbane
  Foto: Roy Isnes