Hopp til innhold

Tenker på krigsofrene

- Det er veldig urettferdig at mange dør i krigen når de ikke er med, sier Synne Haugen (9).

Cecilie Halsen Mikalsen, Synne Haugen, Mathias Bregge og Henrik Bertelsen

Cecilie Halsen Mikalsen, Synne Haugen, Mathias Bregge og Henrik Bertelsen ved Brattås skole.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Elevene ved Brattås skole i Porsgrunn har fått med seg mange av de rystende historiene om barn og voksne på Gazastripen.

De er ikke redde for å snakke om alt det fæle som skjer med sine jevnaldrende i Midtøsten.

- Veldig urettferdig

I klasserommet til 4b på Brattås skole er niåringene i full gang etter juleferien. De første dagene i januar har vært preget av dystre historier fra Gaza, noe alle i klassen har fått med seg.

- Det er veldig urettferdig at mange dør i krigen når de ikke er med, sier 9 år gamle Synne Haugen.

- Selv om man ikke kjenner dem blir man jo veldig lei seg. De sulter og da må de kanskje spise blader, sier Cecilie Halsen Mikalsen.

Vi har samlet fire barn rundt et lite bord i hjørnet av klasserommet. Det kommer mange fine uttalelser om hva de tenker om barna som lider.

- Det er veldig synd på dem. Det er veldig synd at de ikke har nok drivstoff tilsykehuset, for da er det mange som dør, sier Mathias Bregge.

- Sykehusene har ikke strøm, og de får ikke inn nok mat, sier Henrik Bertelsen.

- Ingen rutiner

Rektor ved skolen, Tove Seierstad, sier at de ikke har faste rutiner når det gjelder å snakke med barna om store katastrofer i verden, men at de stiller opp hvis elevene selv ønsker det.

- Jeg tror vi ofte tenker sånn at hvis barn er opptatt av det, tar vi det der og da, så det går mye på barnas premisser.

Seierstad mener foreldrene må ta det største ansvaret når det gjelder å snakke med barna om krig og lignende situasjoner.

- Det å snakke med barna om vonde og vanskelige ting er først og fremst et foreldreansvar. Det er jo de som kjenner barna sine best og vet hvordan de reagerer. Så i utgangspunktet skal vi voksne i skolen være varsomme med å lage store temaer av det som er vondt eller vanskelig, sier rektoren.

Advarer foreldre

Psykolog Bente Jellum ved Porsgrunn PPT ber foreldre være forsiktige med hva barn ser av TV-bilder.

- Hvis de ser noe de ikke skal se, er det viktig at foreldre snakker med barna sine om det. Generelt tror jeg barn blir redde og lei seg når de ser slike TV-bilder, sier Jellum.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark