NRK Meny
Normal

Teller vogntog i hele Norge

Norges lastebileier-forbund teller i dag og i morgen alle vogntog på norske veier. I dag står forbundet i Morgedal. – Vil få et bilde av seriøsiteten i bransjen, sier lastebileierforbundet

Lastebiler på Bastø Fosen

TELLER TRAILERE: Norges lastebil-eier forbund skal i 24 timer telle alle vogntog på norske veier.

Foto: Anne Ognedal / NRK

I 24 timer fra tirsdag til onsdag står medlemmer av Norges Lastebileier-forbund (NLF) og teller vogntog ved 20 tellepunkter over hele landet. Dette for å avdekke hvor mange norske, og hvor mange ikke-norske vogntog som finnes på veien i Norge.

– Vi må gjøre dette for å opprettholde en norsk lastebil- og transportnæring. SSB sier at det ikke er noen utenlandske vogntog på norske veier, men det vet vi at det er. Vi gjorde dette også for to år siden, sier regionsjef i NLF i Telemark, Buskerud og Vestfold, Olav Vefald.

Olav Vefald

Regionsjef i NLF i Telemark, Buskerud og Vestfold, Olav Vefald, tror telling av lastebiler kan bedre sikkerheten på veiene.

Foto: Kristin Rivrud / NRK

Ifølge NLF ble det i 2013 til registrert 23 667 kjøretøy ved 20 tellepunkt i hele Norge. Av disse var 8 441 utenlandske, en prosentandel på 36 prosent.

– Vi vil gjerne jamføre for å se hva som har skjedd siden 2013, vi har en følelse av at det i hvert fall ikke er færre nå enn før.

– Kan bedre trafikksikkerheten

I dag står forbundet i Morgedal, og Vefald tror at tellingen vil vise en klar utvikling.

– Dersom vi nå får en økning i antall utenlandske vogntog så vil det vise at transportnæringen er på vikende front. Det er en ublu konkurranse fra en del østeuropeiske land, sier Vefald.

Ifølge NLF var andelen utenlandske vogntog i 2013 aller størst nær Svenskegrensa. Likevel viste tellingen, hvis man så bort fra grenseovergangene, at den utenlandske andelen av vogntog i Norge var over én av fire.

– Jeg tror tellingen kan være med på å bedre trafikksikkerheten på norske veier. Myndighetene er veldig interesserte i resultatene og det kan føre til flere kontroller som resultat, sier Vefald.