NRK Meny
Normal

Her har de rekordlang russetid

Avgangselevene i Telemark har den lengste russetida av alle i hele landet. – Mange synes den er for lang, sier russepresident Malin Holte Apalnes. Politiet og skolene står måpende tilbake.

Russ ved Skien videregående 2014

Malin Holte Apalnes, Oda Kristiansen og Marthe Amalie Dalene Wærnes synes det er moro at russetida er i gang, men vet at mange synes det er for lang i år.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Allerede lørdag 5. april braket det løs for russen i Telemark. Da var det såkalt kick off-fest, som endte med at to russ ble sendt til sykehus med det politiet først trodde var overdose av GHB.

Russ ved Hjalmar Johansen videregående skole

Russ ved Hjalmar Johansen videregående i Skien sier de synes det er kult at russetida varer så lenge.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK
John Eivind Ullenes

John Eivind Ullenes hos politiet synes synd på russen, som i år har en russetid på seks uker.

Foto: NRK

Les også: – Trolig ikke narkotika hos russen

Siden 17. mai havner på en lørdag i år, betyr det at russefeiringen varer i seks uker, eller en og en halv måned om du vil. Ingen andre har lengre russetid enn dette.

– Vi kan fest i seks uker, noe som er dødskult, sier russ fra Hjalmar Johansen videregående skole til NRK.

Hva synes du om at russetida starter allerede 5. april enkelte steder? Diskuter nederst i artikkelen.

Politiet: – Stakkars russ

Politiet er ikke like optimistiske.

– Jeg har jobbet tett på russen siden 1992, og i år startet russefeiringen rekordtidlig. Stakkars russ, som skal holde ut helt til 17. mai med et slikt kjør. Jeg håper de tar pauser innimellom, ellers blir mange veldig slitne, sier leder av forebyggende seksjon hos politiet i Telemark, John Eivind Ullenes.

– Hvordan merker dere i politiet at russetida varer lenger?

– Det er første året feiringen varer så lenge, så det kan vi ikke si noe om ennå. Vi er veldig spent på hvordan dette går.

Les også:

Russen var uenige

Malin Holte Apalnes, russepresident ved Skien videregående skole, forteller at det var et samlet hovedrussestyre i Grenland, sammen med arrangører av russearrangementene, som bestemte dato for kick off.

– Telemarkstreffet, som er i helga, ble flyttet en helg frem. Det gjorde at vi ville ha vrengefesten (russen vrenger buksene, og er offisielt russ, red.anm.) en helg før det igjen, og ikke i på en ukedag.

– Var alle enige om at russetida skulle starte så tidlig?

– Nei, men vi ble enige. Mange synes den varer for lenge i år, men vi skal gjøre det beste ut av det. De fleste holder festingen til helgene, mens noen fester veldig mye, sier russepresident Malin Holte Apalnes.

– Kanskje får vi festet fra oss de to første ukene, og kan konsentrere oss mer om skolen mot slutten av russetida, når eksamenene er, sier styremedlem Marthe Amalie Dalene Wærnes.

Les også:

Russepresident ved Skien videregående skole

Russepresident Malin Holte Apalnes er ingen tvil om hvilket russemerke på buska som er det gjeveste.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Koster flesk

Avgangselevene ramser opp de ulike russetreffene som finnes over hele landet i løpet av russetida, noe det ikke er få av.

– Jeg har brukt 5000 kroner bare på billetter til russetreffene vi skal på, sier Marthe Amalie Dalene Wærnes.

– Er det de kommersielle aktørene som styrer hvor lang russetida er?

– Ja, du kan si det sånn. Vi måtte forlenge russetida på grunn av at Telemarkstreffet flyttet sitt arrangement, og mange var uenige i det. Det er litt kjedelig å gå i disse buksene i en og en halv måned, sier russepresident Malin Holte Apalnes.

Rektorene fortviler

Russemerke

Klistremerket 'nei er nei' på russebuksa, mot voldtekt, er en russeknute i seg selv.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Rektorene ved de største videregående skolene er helt enige om at den rekordlange russetida skaper problemer.

– Jeg synes ikke noe om at russetida varer så lenge. Vi har stort fokus på læring, og at skolereglementet følges, sier rektor ved Hjalmar Johansen videregående skole, Eli Auråen.

– Det er en stor utfordring at russetida varer så lenge, men nå er det heldigvis en nasjonal mobilisering for å fokusere på dette, sier rektor ved Porsgrunn videregående skole, Laila Lerum.

– Det kan virke som at russetida starter tidligere i år på grunn av kommersielle aktører, og det synes jeg er synd, sier rektor ved Skien videregående skole Lill Harriet Koi.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.

 • Golfbane under vann

  Golfbanen på Gumøy i Kragerø står under vann. – Banen var i utmerket stand helt til regnet kom, så jeg tror dette skal gå bra, sier styreleder i Gumøy golf AS Jarl Wist. Det anslås at omkring 20 mål ligger under vann.

  Gumøy golfbane
  Foto: Roy Isnes