Hopp til innhold

Vil forevige kua i sølv, før den forsvinner

SKIEN (NRK): Håndtverkere går nå sammen for å hedre ei dame som er i ferd med å forsvinne; Telemarkskua.

Tone Gyrid og Anne Britt i fjøset

BLIR SMYKKER: Anne Britt Westlund og Tone Gyrid Nilsen i fjøset med kuene. Telemarkskua har nå blitt motivet for smykkeserien de lager sammen.

Foto: Anders Lund

I butikkvinduene til Husfliden i Skien står det nå en spennende utstilling. Produktene som vises frem er et resultat av samarbeidet mellom gullsmeden Tone Gyrid Nilsen og veversken Anne Britt Westlund. Motivet på smykkene er hodet til Telemarks egen kurase, sammenflettet med vev av gamle tradisjoner.

Tone Gyrid og kuene

Sølvsmed Tone Gyrid i fjøset med kalvene.

– Telemarkskua er ei ku med masse personlighet og en rik historie. Noe av det vakreste er at alle kuene fikk navn, ordentlige navn. De ble gjerne oppkalt etter personlighetstrekk, utseende eller årstiden de ble født i, sier gullsmeden, Tone Gyrid.

De kunne være født i mai og få navnet «Mairos». Hvis den var spesielt vakker så var det «Vakkerlin».

KUsiner fra Telemark sin utstilling
Foto: Anders Lund
I butikkvinduene hos Husfliden i Skien sentrum har Telemarkskuene tatt over. Hodene kommer i ulike design. Noen har edelstener og andre har mønstre etter rosemaling av Thomas Luraas.

Historisk rase

Telemarkfeet er Norges eldste storferase og ble definert som egen rase allerede i 1856. Før var denne rasen å finne på de fleste gårder i Sør-Norge. Men etter andre verdenskrig ble rasen utdanket av Norsk rødt fe, som gir mer melk og kjøtt. Det finnes nå bare rundt 300 hunndyr igjen i landet, ifølge Gina Rui Oxum i landslaget for Telemarksfe.

Gina Rui Oxum

Gina Rui Oxum er glad i kuene sine. Hun vil se at rasen bevares inn i fremtiden.

Foto: Anita Moland / NRK

Skiensbonden har hatt denne kurasen på gården i 26 år. Hun er en av ildsjelene som holder liv i den stadig minkende bestanden. For henne er det viktig å bevare det biologiske mangfoldet.

Det er kjempefint at kunstnere vil bidra til å redde Telemarksfeet! De når jo fram til folk på en annen måte enn oss bønder. Kua fortjener også å bli hedret. Den har holdt liv i mange generasjoner nordmenn.

Konsekvensene hvis denne kurasen forsvinner er tragiske. Det må bli mer lønnsomt å ha Telemarkskua i båsen. Ansvaret ligger hos myndighetene og oss bønder.

Gina Rui Oxum, Bonde

Smykker og vev

Siden 2010 har gullsmed Tone Gyrid laget sølvsmykker til kolleksjonen «Kusiner fra Telemark». For å utvikle ideen videre ønsket hun å kombinere sølvet med tradisjonsbekledning fra bygdene i Telemark. Slik kom hun i kontakt med veverske Anne Britt Westlund.

Anne Britt Westlund i fjøset

Anne Britt bruker gamle veveteknikker til å lage noe nytt.

Foto: Anders Lund

– Hun kom til meg med en lysende idé! Det å jobbe sammen på denne måten er spennende.

Veversken har reist rundt i bygdene for å lære gamle mønstre. Hun har vært heldig som har fått lov til å kopiere disse, da det bidrar til å bevare tradisjonene. Det er veldig viktig, sier Anne Britt.

De håper at smykkene vil bidra til å skape bevissthet om biologisk mangfold og kortreiste produkter som er laget for hånd. Hvert smykke bærer navnene til kuer fra Telemark som er hentet fra stambøker. Bak hver ku er det en historie og dette gjør stykkene helt unike. Akkurat som Telemarkskuene.

Unike sølvstykker

Hvert kuhode i sølv får unike navn slik som «Golin» og «Venelin» etter kuer fra gårder i Telemark.

Foto: Anders Lund