NRK Meny
Normal

Telemarksbenken splittet om OL

Telemarksbenken på Stortinget er splittet i spørsmålet om Norge bør arrangere OL i 2022.

Illustrasjon OL Oslo 2022

Høsten 2014 tar Stortinget endelig stilling til om Oslo skal få statsgaranti. Og dermed om Oslo kan søke om OL i 2022.

Foto: Oslo kommune

Mens fylkets stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet ikke tar konkret stilling, er Frp og Høyre imot, og KrF for OL.

Viktig rolle

Geir Bekkevold

Geir Bekkevold (KrF) er opptatt av menneskerettigheter.

Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

Geir Jørgen Bekkevold, stortingsrepresentant for KrF, en del av telemarksbenken, sier at Norge har et spesielt ansvar for slike arrangementer.

– Vi er en vintersportsnasjon. Og jeg vet at for unge idrettsutøvere er det å ha et fremtidig OL i 2022 veldig positivt, sier Bekkevold.

Han håper på å kunne stemme ja til et OL. Han mener at Norge har et spesielt ansvar for å arrangere.

– I utgangspunktet er vi positive, men selvfølgelig er det snakk om mye penger. Og vi er nødt til å kunne arrangere et OL ut fra norske verdier. Er det slik at det skal være land som viser null respekt for menneskerettigheter, null respekt for arbeidsfolk, er det kun de som kan arrangere OL i fremtiden? Eller skal Norge gå foran og vise hvordan vi kan arrangere et OL. Der det både er respekt for arbeidslivet. respekt for menneskerettigheter. Der har Norge en viktig rolle, sier Bekkevold.

Kostnader er for høyt

Solveig Sundbø Abrahamsen

Solveig Sundbø Abrahamsen (H) mener OL koster for mye.

Foto: Høyre

Solveig Sundbø Abrahamsen, stortingsrepresentant for Høyre, mener kostnadene for et eventuelt OL er for høyt, og sier hun vil stemme nei, dersom hun får mulighet.

– Jeg synes argumentet for å arrangere OL i Oslo er for dyrt. Jeg har ikke blitt overbevist ennå. Jeg synes kostnadsbildet er for alt stort til å arrangere det nå. Jeg har ikke bestemt meg helt. Jeg blir stadig neddynga med mailer om mange som mener at vi må arrangere OL i Oslo. Per dags dato er jeg på nei-siden, sier Abrahamsen.

Også Kristian Norheim på telemarksbenken for Frp sier han er mot et OL i Oslo 2022.

Arbeiderpartiet på sin side ønsker ikke å ta en konkret stilling til saken før regjeringen har lagt frem deres forslag.

«Positivt skeptisk»

Terje Lien Aasland

Terje Lien Aasland (Ap) mener for mye av pengene er rettet mot det omkringliggende.

Foto: Stortinget

– Vi har tatt en konklusjon i vår stortingsgruppe om at vi skal avvente regjeringens konklusjoner og framlegg eventuelt for Stortinget knytta til OL. Så skal vi stilling til dette konkret, sier Terje Lien Aasland (Ap).

Det er lett å tolke Aasland dit hen at dette er av partitaktiske hensyn fra Arbeiderpartiet, fordi de ønsker at regjeringspartiene må tone flagg først. Men Aasland, sier at han personlig er positivt skeptisk.

– Min holdning til dette er at jeg er positivt skeptisk. Det er veldig mye penger. Og jeg synes at pengene som blir brukt kanskje står, ikke nødvendigvis med fokus rettet mot idretten, men mye om det omkringliggende. Det gjør meg skeptisk. Men jeg må se hva som kommer som en sluttpakke før jeg tar endelig stilling, sier Aasland.

– Jeg synes det veldig positivt med et OL. Går vi tilbake til OL i 1994, så tror jeg alle er enig om at det var vel verdt bruken av ressurser å arrangere OL på Lillehammer, sier Aasland.

Vinter-OL 2022