NRK Meny
Normal

Her sliter de mer med astma enn ellers i landet

En ny undersøkelse viser at det er flere som sliter med astma i Telemark enn ellers i landet.

Anne Kristin Møller Fell

Prosjektleder for Astma i Telemark, Anne Kristin Møller Fell, tror industrien er noe av årsaken til at flere telemarkinger har astmaproblemer.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Rundt 12 prosent av alle som har besvart den store undersøkelsen Astma i Telemark, svarer at de har fått diagnosen astma.

Les også:

I tillegg svarer 14 prosent at de har plager som minner om astma, men uten at de har fått diagnosen av en lege. Gjennomsnittlig i Norge har omtrent åtte prosent av befolkningen astma.

Anne Kristin Møller Fell, overlege og prosjektleder for Astma i Telemark-studien, forteller at det er én ting som foreløpig virker spesielt for industrifylket Telemark.

Bare halvparten bruker hjelpemiddel

– Det tyder på at det er flere som har borti gass, støv og røyk i forbindelse med jobben. Det er mange som har vært innom forskjellige typer industri og det ser vi tydelig i denne undersøkelsen, sier Fell.

Astma i Telemark

Det er dette spørreskjemaet nærmere 17 000 mennesker har svart på.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Det som er interessant er at bare halvparten av disse oppgir at de av og til eller alltid bruker åndedrettsvern.

Tidligere i år ble det sendt ut 50.000 spørreskjema for undersøkelsen. En av tre som fikk skjemaene, og som ble bedt om å svare på undersøkelsen, har svart. Nå er de i ferd med å skanne inn skjemaene, og regner først med å være ferdig i februar neste år.

Vil samarbeide for å forebygge

– Målet er å samarbeide med myndigheter og pasientorganisasjoner for å utvikle forebyggingsstrategier.

Møller Fell tror det er ambisiøst og tallfeste et mål for begrensning av Astma i Telemark.

– Det vi kan si er at de årsakene som kan gjøres noe mer, bør man ta tak i og luftveisplager som skyldes, kan forebygges. Så det kan vi ta tak i.