Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- Telemark som livsstil Hør studentenes egne fortellinger. Reporter er Tania Ripoll.
- Kommune: Bø
De kommer for det meste fra USA, men også en japansk jente, riktignok student ved et amerikansk universitet, har forvillet seg til lille Bø i Telemark for å lære om Telemarkskultur ved Høgskolen i Telemark.
Og vant som vi er til at norsk-amerikanere kommer til Norge på jakt etter sine aner, forbauses vi kanskje ikke over at studenter med norskklingende navn som Tim Jorgensen fra Nord-Dakota, eller Anne Rue fra Decorah i Iowa, kommer til Telemark.
Men hvorfor japanske Eriko? Og hvorfor Jessica fra New Mexico eller Nicola fra Arizona? Alle som én er de blottet for norsk bakgrunn...
Årets studentkull, fra venstre Anne Rue, Eriko Sakamoto, Maria Ronningen, Nicola Monson, Jessica Hartenberger og Tim Jorgensen.
Fange studenter
Sannheten er at så mange som 150 000 amerikanske studenter hvert år reiser utenlands for å studere i et annet land i noen måneder.
Og i internasjonaliseringens navn ønsker Høgskolen i Telemark å trekke noen av disse til Bø.
Men siden norsk som kjent ikke er verdens mest utbredte språk måtte Høgskolen ta noen grep for å fange studentene.
Høgskolen i Telemark
Grepet ble et eget studieopplegg utformet nettopp med disse studentene for øye, et 17-ukers studium under navnet "Scandinavian Studies in Telemark".
Hele kurset, med unntak av norskundervisningen, foregår på engelsk.
Og i tillegg til den obligatoriske Telemarkskulturen kan årets studenter velge blant kurs i økofilosofi, immigrasjonslitteratur, norsk språk og tospråklig kommunikasjon.
Nysgjerrige
Judith Torvik, som er ansvarlig for studieopplegget, mener de utenlandske studentene har utforskertrang:
- De er alle så nysgjerrige, sier Judith Torvik.
- Jeg elsker å være langt vekk fra USA, sier en av studentene, og flere kimer i. Dette er nøkkelen til at de alle er her, norsk-ættede og helt fremmede sammen.
Tim Jorgensen
Det er eventyrlysten som driver dem. Telemarkskulturen er det eksotiske krydderet, og det akademiske er i beste fall sekundært.
- Det viktige er å lære at nordmenn faktisk spiser "Grandiosa", og ikke lutefisk som de hjemme tror, sier Tim Jorgensen.
"The Telemark way of life"
Muntlig eksamen i Telemarkskultur går over en hel dag, i seg selv en fremmed opplevelse for studentene som er vant til korte, ukentlige eksamensoppgaver.
Hver av studentene presenterer et fordypningsprosjekt, om norsk jul, om vikinger, om nissen. Hva har de så lært om "The Telemark way of life"?
Detalj fra øst-telemarkbunad
Livsstilen vår er avslappet, forteller Jessica, og vennlig, og vi setter familie og tradisjoner i høysetet, det hele er svært forskjellig fra hennes egen kultur.
Jessica er amerikansk, fra ørkenen i Ny Mexico, så langt fra Norge som det går an å komme på det amerikanske kontinent. Hun har tysk avstamming og tilhører den halvparten av klassen som er fullstendig blottet for norske aner.
Vil tilbake
Både hun og Nicola fra Arizona nyter det norske klimaet, om ikke annet fordi de nå virkelig vet å verdsette den hjemlige varmen...
I løpet av de neste par ukene reiser de alle hjem igjen, det andre kullet som går ut fra Scandinavian Studies-kurset i Bø. Årets kull var på 6, det samme var fjorårets, men Høgskolen har store ambisjoner om klasser på 20 - 25 studenter.
Og den ene høstterminen opplegget varer har gitt mersmak for studentene på seminarrom 5-223. Ingen har lyst til å dra, og alle vil tilbake til Norge igjen.