Hopp til innhold

Telemark på «uværstoppen»

NIFS, et samarbeidsprosjekt mellom Jernbaneverket, Statens vegvesen og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) inviterte mandag formiddag til seminar. Det var utfordringene i forhold til økende ekstremvær i Telemark som skulle opp til diskusjon.

Flom i Notodden

Flom i Notodden 2011.

Foto: Frode Andersen

Prosjektet «NIFS – Naturfare, infrastruktur, flom og skred» er et satsingsområde Statens vegvesen, Jernbaneverket og NVE har gått sammen om.

– Vi jobber for å skape et tryggere samfunn, en tryggere samferdsel og infrastruktur. Vi trenger verktøy for å tilpasse oss naturfarene som er i endring, sier Bjørn Kristoffer Dolva, prosjektleder i NIFS.

På dagens seminar stod blant annet ekstremnedbør i Telemark på dagsorden. Eirik Førland i Meteorologisk institutt, forteller at det har blitt gjort mange høye målinger i fylket.

– Når man kommer opp i en nedbørsvarighet på flere timer, har Telemark noen av de heftigste verdiene i hele Norge.

NIFS

Representanter fra Statens vegvesen utgjorde størsteparten av deltakerne mandag formiddag.

Foto: Christina Stenbek / NRK

Private hjelper til

Den høyeste målingen i Telemark er på litt over 30 millimeter i Porsgrunn og Skien. Men ivrige privatpersoner, har målt oppimot det dobbelte.

– Flere har godt måleutstyr hjemme i hagen. Vi klarer ikke å fange opp alle ekstremværepisodene, så vi setter pris på å få tips fra privatpersoner som driver med dette. Stemmer målingene overens med målenettet ellers, bruker vi det i betraktningene våre, sier Førland.

Meteorologene samarbeider med NVE om å varsle ekstremvær. I 2011 var det flom på Notodden. Eirik Traae, forteller at de prøver å bistå kommuner i slike situasjoner.

– Når flommen først har kommet, prøver vi hjelpe i den grad de har behov for det. Men når det gjelder situasjoner som den vi hadde på Notodden, så skjer ting veldig fort.

– Nytter det å ha en god plan på forhånd?

– Ja, det nytter. Det er svært viktig å gå til de mest kritiske stedene for å prøve å holde elveløpene åpne, sier Traaen.

NIFS

Bjørn Kristoffer Dolva, Eirik Førland og Eirik Traaen på dagens seminar.

Foto: Christina Stenbek / NRK

Pass på hva du kaster

Noe av det viktigste man kan gjøre er å hindre at rusk og rask tetter igjen steder der elver og bekker i utgangspunktet skal renne ut.

– Det kan være hagemøbler, juletrær og alt mulig avfall. Det er viktig at folk ikke hiver dette fra seg i elvekanten, fordi det kan medføre store skader. Hvis det stopper helt opp, kan elven ta et nytt løp og renne inn i hus, forteller Traaen.

Flommen i Notodden 2011 ødela store deler av infrastrukturen.

Global oppvarming virker lokalt

På seminaret ble det snakket mye om viktigheten av tilpasse seg både dagens og fremtidens klima.

– Våre beregninger viser at det vil bli en økning av høyere nedbørsverdier. Forholdsregler er viktig slik at veinett og jernbane ikke ødelegges fullstendig av ekstremvær. Selv i dagens klima er det ekstremværepisoder vi må forberede oss på, sier Førland.