NRK Meny
Normal

– Hun er en reddende engel

De fleste sykehus i landet har flere ernæringsfysiologer. I Telemark er situasjonen en ganske annen.

Gabriel på halvannet år får hjelp av ernæringsfysiolog.

Gabriel på halvannet år får hjelp av ernæringsfysiolog.

Foto: Heidi Østhus Erikssen / NRK

Sykehuset i Telemark har kun én ernæringsfysiolog og hun jobber kun med barn. Det finnes ingen tilsvarende tilbud for voksne i fylket.

Les: Fant svaret etter to år med magesmerter

Les også: - Ikke sett barna på diett!

Tidligere leder for Kliniske Ernæringsfysiologer i Norge, Åse Andresen, mener at behovet for ernæringsfysiologer øker. Hun synes det er merkelig at et sykehus på størrelse med Sykehuset Telemark ikke har en ernæringsfysiolog å tilby de voksne pasientene.

– Mange eldre lider av underernæring og trenger kostholdsveiledning, sier Andresen.

– Skremmende

Veronica Widtzø og Stig Anders Pettersen, begge fra Porsgrunn, har en sønn som har som har fått diagnosen spisevegring. Han er halvannet år, men spiser kun babymat som er ment for 4 måneder gamle babyer. Dersom foreldrene forsøker å servere han noe annet, brekker han seg og kaster opp. På eget initativ kontaktet de HABU og ernæringsfysiolog Hanne Reiersen.

– Hanne har vært en reddende engel for oss. Hun tok oss på alvor med en gang og visste umiddelbart hva som var problemet, sier Widtzø.

Siden påske har de fått kostholdsveiledning hos ernæringsfysiologen hver 14. dag og har endelig begynt å se resultater. I helgen tygde Gabriel på en drue for første gang og han har begynt å slikke på ulike typer mat.

– At det ikke finnes et lignende tilbud for voksne ved Sykehuset Telemark er skremmende, sier Widtzø.

Positive tilbakemeldinger

Hanne Reiersen

I august 2009 ble Hanne Reiersen ansatt som ernæringsfysiolog på habiliteringsseksjonen for barn og unge (HABU) ved Sykehuset Telemark.

Foto: Heidi Østhus Erikssen / NRK

I august 2009 ble Hanne Reiersen ansatt som ernæringsfysiolog på habiliteringsseksjonen for barn og unge (HABU) ved Sykehuset Telemark. Siden starten har det vært stor pågang og pasientlistene er fulle.

– Ernæringsfysiologer gjør en viktig jobb, både for barn og voksne, mener hun.

Hun har ved flere anledninger blitt kontaktet av voksne som ønsker veiledning, men har måttet henvise dem videre til Vestfold.

– Jeg tror en ernæringsfysiolog for voksne ville hatt nok å gjøre her, sier Reiersen.

Fornøyde med dagens ordning

Leder for medisinsk klinikk, Per Urdal, mener at det ikke er behov for en ernæringsfysiolog ved Sykehuset Telemark.

– Vi er strålende fornøyde med ernæringsfysiologene i Vestfold og leier dem inn på timesbasis når det trengs, sier han.

Les: - Foreldre må ta ansvar

Kilder NRK har vært i kontakt med sier at det er et behov for en ernæringsfysiolog ved flere polikliniske og psykiatriske avdelinger ved Sykehuset Telemark, også utover den ordningen som er i dag.

– Jeg ser ingen grunn til å ansette en ernæringsfysiolog ved Sykehuset Telemark når dagens ordning fungerer godt, sier Urdal.