Hopp til innhold

Telemark Bondelag: – På rett veg

Enigheten mellom Staten og Bondelaget sikrer et jordbruksoppgjør som er på rett veg for Telemark mener bondelagslederen.

Bondeorganisasjonene overlever sitt krav

Staten og Bondelaget blei enige i årets jordbruksoppgjør. Bonde- og småbrukarlaget brøyt forhandlingene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det var flere punkter i oppgjøret det var enighet om som var viktige for oss, så vi er på god veg, men det er fortsatt en del som gjenstår, sier Aslak Snarteland, leder i Telemark Bondelag.

Halvannet døgn på overtid blei partene i dag enige om et oppgjør som sikrer bøndene en ramme på 350 millioner kroner, noe som gir en mulighet for inntektsøkning på 10.700 kroner per årsverk.

Aslak Snarteland

Leder av Telemark Bondelag, Aslak Snarteland.

Foto: Fyresdal Senterparti

Bonde- og småbrukarlaget brøyt ut av forhandlingene i går, Snarteland vil allikevel berømme innsatsen.

– De var med nesten helt inn, og har vært en stor bidragsyter for at oppgjøret tok den retningen vi nå har fått.

Les også: Dale om jordbruksavtalen: – Dette var vanskelig

Viktig retning

Et av hovedpunktene for Bondelaget i årets forhandlinger var å sikre framtida for små og mellomstore bruk, noe de mener vil være med på å sørge for matproduksjon i hele landet.

– Vi har fått bra gjennomslag for dette, noe som er viktig for landbruket i Telemark. Forhåpentligvis vil dette motivere flere til å satse, og avskalinga vil bli mindre, sier Snarteland.

Det blei også lagt til rette for økt kornproduksjon og økt produksjon av storfe i oppgjøret. Snarteland håper det fører til at de beste kornarealene i Telemark blir brukt til å dyrke korn, og ikke gress som i dag.

– Det bør gi bøndene motivasjon til å produsere korn. Det er viktig både for å få opp kornproduksjonen, men også for å sikre landbruk i hele fylket.

Utsetter løsdriftskravet

Det ble i tillegg enighet om å utsette kravet for løsdriftsfjøs med 10 år, fra 2024 til 2034. Kravet innebærer at man ikke lenger skal få lov til å ha kyr på bås, som er vanlig i store deler av Telemark, men at kyra skal gå løst inne i fjøset.

– Dette var viktig for å sikre forutsigbarhet, og en smidig overgang for bønder som driver med kyr, enten til melkeproduksjon eller kjøttproduksjon. Mange har gode båsfjøs, som sikrer god dyrevelferd og god drift i mange år til, mener Snarteland.

Les også: Bonde: – Må legge ned uten lovendring

Han vil berømme forhandlingsutvalget, som fikk i havn årets jordbruksoppgjør.

– Det var bra at man kom til enighet. Nå blir det viktig å fortsette retningen dette oppgjøret har tatt i årene framover, avslutter Snarteland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark