NRK Meny
Normal

Eldgammel tekstilteknikk er rødlistet

Nålbinding er en av de eldste tekstilteknikkene vi har, og nå er den rødlistet. – Jeg syns det er veldig bra at den er truet, sier lederen for Grenland Husflidlag.

Maj Britt Solstad

TIDKREVENDE: Nålbinding tar lang tid, og Maj Britt bruker mange timer på det hver dag.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Nålbinding var en vanlig tekstilteknikk å bruke i Norge helt frem til midten av 1800-tallet, og siden det har håndverket blitt lite praktisert. Maj Britt Solstad er en av de få som kan teknikken, og bruker den aktivt.

– Det er litt vanskelig i starten, men det er veldig gøy når du får teken på det, sier hun.

Solstad forteller at hun lærte seg nålbinding for over 30 år siden, men at det i en periode gikk litt i glemmeboka.

– Jeg fikk et innfall om at jeg ville begynne med det igjen, men da hadde jeg nesten glemt det. Heldigvis fikk jeg litt hjelp, og nå nålbinder jeg så fort jeg får sjansen, smiler hun.

Maj Britt Solstad

PONCHO: Denne ponchoen har Maj Britt laget med nålbinding. – Det tok flere måneder, sier hun.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Hjemme hos Solstad er det puter, kosedyr, liggeunderlag og mye annet som er laget med nålbinding, og alt i friske farger. Til og med trenålene hun bruker lager hun selv.

– Det er jo nesten halve jobben. Vi har en einerbusk i hagen jeg plukker grener fra, som jeg spikker og filer ned.

Glad den er truet

Ingebjørg Vaagen

Lederen for Grenland Husflidlag håper rødmerkingen vil føre til at flere ønsker å lære.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Lederen for Grenland Husflidlag, Ingebjørg Vaagen, sier hun syns det er bra at tekstilteknikken er rødmerket.

– Samtidig er det veldig farlig, for det betyr jo at kunnskapen om dette er i ferd med å forsvinne. Men det blir tatt tak i, og det er veldig flott.

Vaagen legger til at teknikken mest sannsynlig er bedre bevart i Telemark enn andre steder i landet.

– I Øvre Telemark er det fremdeles mange eldre som kaller strikking for binding, så jeg tror tradisjonen ikke er like truet her i Telemark. Og vi i Husflidlaget prøver selvfølgelig så godt vi kan å ta vare på den.

 • Fikk Spellemannsprisen

  Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal kommune fikk Spellemannsprisen i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk for 2017. Hytta har gått i hardingfeleopplæring hos blant andre Einar Løndal og Knut Buen. Hun fikk prisen for soloalbumet "Strimur".

  Anne Hytta
  Foto: Mona Møllebakken
 • 21 bøter

  Politiet i Telemark har hatt fartskontroll i Gransherad i dag. Resultatet ble 21 forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 72 kilometer i timen, i 50 sonen. En fører ble anmeldt.

  Fartskontroll
  Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.