NRK Meny
Normal

Tatere føler seg diskriminert

Loven sier at barn av taterfamilier som omplasseres i fosterhjem skal plasseres i hjem med samme kulturbakgrunn som de selv kommer fra. Det skjer ikke.

Monika og Lennart Karlsen
Foto: Berit Heggholmen / NRK

Det mener ekteparet Monika og Lennart Karlsen som har undersøkt praksisen.

- Barn fra taterfamilier havner i norske familier. Da mister de muligheten til å lære egen kultur og identitet, sier Monika Karlsen.

- Loven brytes

Ekteparet har henvendt seg til en rekke kommuner og konklusjonen er klar: Loven brytes.

I 2003 godkjente Norge FNs barnekonvensjon som sier at barn skal så langt som mulig plasseres i familier med samme kulturbakgrunn.

- Taterkulturen er sterk når det gjelder reise, sang og handelstradisjoner, sier Lennart Karlsen.

Han er redd barn som omplasseres og ikke blir kjent med egen kultur kan havne i identitetskonflikter senere i livet. Men problemet er ikke at barnevernet ikke vil plassere barn i taterfamilier. Det finnes ikke godkjente fosterfamilier blant taterne.

Må gi opp kulturen

- Barnevernet må ta det første steget og invitere til det. Det er ganske vanskelig å gå til en instans som har undertrykt deg i mange år med å ta fra deg barna, sier Monika Karlsen lettere oppgitt.

- Dessuten er krava for å bli fosterfamilie at du gir opp taterkulturen, sier Lennart, og da er jo hele vitsen borte.

Ekteparet håper at lovverket kan endres og at det skal bli lettere å kunne leve ut taterkulturen slik de har lært den å kjenne. Men først og fremst ønsker de at taterbarn som omplasseres ikke skal bli diskriminert.

Les også: - Tatere ikke velkommen

 • Beholder alle togstopp

  Tog på Sørlandsbanen skal fremdeles stoppe i Bø, Nordagutu, Lunde, Drangedal og Neslandsvatn også etter 2020. Det sier Frps Bård Hoksrud. Det var i forbindelse med at Sørlandsbanen skal konkurranseutsettes at spørsmålet om færre stopp i Telemark kom opp.

  Fotokonkurranse "Bevegelse" DEL 9
  Foto: Øistein Eriksen
 • E134 åpen igjen

  Et utenlandsk vogntog har sperret veien i Røldal. Nå er det fjernet, forteller Espen Vågslid

  Vogntog sperra E134 i Røldal
  Foto: Espen Vågslid
 • Porsgrunn Pirates vant sølv

  Porsgrunn Pirates Rugby Klubb tapte laurdagens NM finale mot Stavanger Storm. Gutane frå Grenland smakte på gull, men reiste heim med sølv. Stavanger Storm vant kampen 48-24, og kan krone seg sjølv som Norges beste rugby league klubb.

  Porsgrunn Rugby NM Finale i Kristiansand
  Foto: Karl-Fredrik Velle
 • Gjenganger fengsles

  Politiet vil be om at en mann på 25 år varetektsfengsles i fire uker på grunn av gjentagelsesfare. Han har 27 uoppgjorte saker med rettsvesenet, blant annet grovt tyveri, bruk og besittelse av narkotika og kjøring i ruset tilstand.