NRK Meny
Normal

- Kunne renset mer

Aksjonsledelsen etter «Full City»-ulykken tar selvkritikk på at de ikke visste hvordan de skulle rense strendene, og på bruken av frivillige.

Stråholmen i Kragerø
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Dette gjorde at arbeidet med å rense opp etter oljeulykken tok lengre tid.

Innsatsleder Finn Flogstad i Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensning (IUA), sier at det store trykket fra frivillige kom overraskende på dem.

- Vi brukte derfor tid på å organisere den frivillige hjelpen, og det tok tre uker før vi fikk på plass langsiktige kontrakter med de frivillige, sier Flogstad.

Dobbelt arbeid

Full City på grunn i Langesund

«Full City» gikk på grunn natt til 31. juli i sommer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

- Vi brukte derfor tid på å organisere den frivillige hjelpen, og det tok tre uker før vi fikk på plass langsiktige kontrakter med de frivillige, sier Flogstad.

IUA innser også at de ikke visste nok om hvordan de skulle rense kysten etter oljesølet.

- Det gjorde at vi enkelte steder måtte gjøre jobben to ganger, sier innsatslederen.

Det de derimot ikke tar selvkritikk på, er innsatsen det første døgnet. Flogstad sier at grov sjø ville satt liv og helse i fare. I tillegg ble det jobbet intenst med å redde ut mannskapet fra havaristen.

Video nsps_upload_2009_11_3_15_38_4_5329.jpg

Tar selvkritikk etter oljeulykken. Klikk på bildet for å se video.

Renser brygger

Tirsdag formiddag ble det klart at Kystverket nå påtar seg å fjerne olje fra alle private brygger. Så langt har 80-90 bryggeeiere meldt seg til forsikringsselskapet, representert ved Tirco-Wesmans, men Flogstad mener det er langt flere som er berørt.

- Tallet er langt høyere, sier Flogstad.

Det er IUA i Telemark, som skal gjøre jobben på vegne av Kystverket. Arbeidet påbegynnes nå og utføres frem til 1. desember, som er avslutningsdato for årets opprydning.

- Det vi ikke rekker i år, tar vi på vårparten, legger Flogstad til.

Kystverket presiserer at det kun er olje som skal fjernes, og at de ikke tar stilling til hvordan bryggene ser ut etter at de har vært der.

- Dersom en bryggeeier er misfornøyd med jobben må de ta dette med forsikringsselskapet, avslutter Flogstad.

Les: Oljesølet koster minst 200 millioner

Les også: Fant olje i blåskjell

  • Vant 5-3

    Notodden slo Fredrikstad 5-3 hjemme lørdag kveld og rykker opp til 1. divisjon. FFK rykker ned til 2. divisjon etter tapet.

  • Notodden leder

    Notodden leder 4-0 over Fredrikstad etter at Erland Hustad skåret for hjemmelaget etter syv minutter, og Steffen Jenssen la på til 2-0 etter 22 minutter. Martin Holmen økte til 3-0 bare to minutter senere. Amani Dickson Mbedule økte ledelsen til 4-0 etter 28 minutter.

  • Mann anmeldt for bæring av kniv

    En mann er anmeldt for bæring av kniv på offentlig sted i Porsgrunn. Ifølge politiet hadde mannen også noe narkotika på seg.