NRK Meny
Normal

Tar med seg Ibsen til Island

Skuespiller Jeanne Bøe forbereder seg på en av sine største utfordringer hittil i karrieren. Hun har reist rundt i mange land med Peer Gynt, nå reiser hun for å opptre på hovedscenen på Island.

Jeanne Bøe

Skuespiller Jeanne Bøe tar med seg Ibsen til Nasjonalteateret på Island.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Skuespiller og dramatiker Jeanne Bøe fra Siljan har gjort stor suksess med Peer Gynt på utenlandske scener. Hun sier det er helt utrolig at en reise på ti år ender på en hovedscene.

Engelsk og norsk

– Det blir ikke større for en skuespiller enn det, når det dreier seg om teater. Det er en drøm jeg har hatt siden jeg var liten å kunne stå på en scene som har hatt de beste skuespillerne i landet.

Bøe har reist rundt med sin tolkning av Peer Gynt på både norsk og engelsk. Det islandske nasjonalteateret ønsker seg versjonen på begge språkene.

Bøe sier det er veldig slitsomt å skille de to versjonene fra hverandre.

– De to versjonene er ganske like, men så er de likevel litt forskjellige. Det hender noen ganger på prøvene at jeg blir stående og oversette inne i hodet mitt. Det blir et lite kaos, det er faktisk kjempevanskelig, sier hun.

Hun sier hun tidligere har spilt tre forestillinger på samme kvelden, men at det er mye lettere enn å skulle spille den samme oppsetningen på norsk og engelsk og øve på de to, parallelt.

Jeanne Bøe skal spille den norske versjonen på hovedscenen på nasjonalteateret. Hun sier kollegaer har oppfordret henne til å snakke sakte og tydelig, men at mange islendinger skjønner godt norsk.

Blir aldri lei

Tirsdag reier hun til Island for å forberede seg til oppsetningene. Hun sier hun er spent, men at forberedelsene blir som en hvilken som helst annen forestilling.

– Man forbereder seg akkurat like mye. Det blir som Ole Einar Bjørndalen som skyter og skyter og går og går. Du pugger og pugger til blir kvalm og nesten spyr.

Bøe sier hun har øvd og terpet på stykket hun reiser rundt med til minste detalj. Hun anslår at hun har spilt stykket omkring 140 ganger. Det er likevel ikke noe hun blir lei av.

– Når du har med deg noe så sinnssykt bra skrevet materiale, blir du ikke lei. Du blir ikke lei av det beste verden har å tilby. Det er akkurat som å se en solnedgang eller soloppgang. Du blir aldri lei av en solnedgang og du blir ikke lei av Peer Gynt, sier hun og smiler.

 • Politiet pågrep «samuraimann»

  Politiet i Telemark har pågrepet en mann i 40-årene i Porsgrunn torsdag kveld. Det opplyser operasjonsleder Geir Kastmo til NRK. Pågripelsen skjedde i forbindelse med at en person ble kuttet i fingrene med et samuraisverd i Sandefjord i går.

 • Tre kunder uten strøm

  Torsdag kveld skal alle Skagerak Energis kunder få strømmen tilbake, opplyser kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes. Bare tre kunder er nå uten strøm, men alle skal få det i løpet av kvelden.

 • Monsen inntar Hardangervidda

  Lars Monsen inntar den norske fjellheimen minutt for minutt. NRK skal følge Monsen blant annet på Hardangervidda, der turen går torsdag til søndag i uke 28. Siden fjellet er åpent for alle, er han spent på om folk vil henge seg på turfølget.

  Monsen
  Foto: Håvard Jenssen / NRK
 • Se 20.55-nyhetene fra Østafjells

  Siste nytt fra NRK Østafjells, torsdag 18. januar 2018, klokken 20.55.