Her kommer ungdommen ut i jobb igjen

KRAGERØ (NRK): Arbeidsløsheten i Telemark er på vei ned, og satsing på de unge skal være en av årsakene til denne positive utviklingen.

David Bjørke

David Bjørke er 22 år og for tiden uten jobb. Mens han venter på at nye dører skal åpne seg bruker han dagene sine på Talenthuset i Kragerø.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Såkalte «Talenthus» jobber for å holde ungdom aktive når de er arbeidsledige, slik at de blir motivert til å begynne på skole eller komme tilbake i jobb igjen.

– Her er datarommet, og der pleier jeg å søke etter jobber. Der borte er «kosekroken» hvor man kan slappe av, hvis man trenger det, sier David Bjørke.

Han er 22 år og for tiden uten jobb. Mens David Bjørke venter på at nye dører skal åpne seg bruker han dagene sine på Talenthuset i Kragerø. Talenthuset drives av NAV og er et samlingspunkt for ungdom i alderen 17–29 år, som er uten jobb.

– Jeg hadde aldri tenkt til å skaffe meg en jobb før jeg satt beina mine her. Da var jeg mer tafatt, sier Bjørke.

Fortsatt mange unge uten jobb

Ved utgangen av juni var 750 personer i Telemark mellom 20 og 30 år uten arbeid. Tallet er fremdeles høyt, står det i en pressemelding fra NAV, men det er en nedgang på 167 personer fra juni i fjor.

Leder for NAV i Kragerø, Beathe With, sier det er spesielt viktig å holde denne aldersgruppa aktive når de står uten jobb.

– Det viktigste er at de unge ikke skal gå passive. Når de oppsøker NAV skal vi ha et tilbud til de fra dag to. Da blir de henvist til talenthuset, sier With.

Talenthus

Beathe With, David Bjørke og Terje Myhrvold, skryter alle av Talenthus-metoden.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Ser forskjell med en gang

En av dem som jobber på talenthuset er Terje Myhrvold. Han mener tiltaket er viktig, og ser en klar endring i adferden hos ungdommene som er hos dem daglig.

Myhrvold sier at selvfølelsen til de unge endrer seg tydelig ganske umiddelbart.

– De blomster når de er på kurs. Når de får delta og være viktige sammen, så merker vi at det gir en energi. Det handler om å bli sett og å bli tatt på alvor, sier Myhrvold.

David føler absolutt at han blir sett.

– Fra første gang jeg kom inn døra her har jeg blitt sett. Hadde det ikke vært for Terje, hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, sier Myhrvold.

– Talenthusene har lønnet seg

Det finnes i dag talenthus på Notodden, Bø, Kragerø og Midt-Telemark, og det utelukkes ikke at det kan bli fler.

Avdelingsdirektør i NAV Telemark, Tone Størseth, sier de satser mer på unge, og at talenthusene har lønnet seg.

– Vi har gode resultater fra alle disse fire talenthusene. Det viser at det å satse på unge over tid, med den metoden man bruker i talenthusene, har gitt god effekt. Også fordi det lokale næringslivet har vært velvillige til å støtte, sier Størseth.