NRK Meny
Normal

13 til legesjekk etter syrelekkasje på Herøya

PORSGRUNN (NRK): Flere ansatte er sendt til sjekk på sykehuset etter lekkasje av salpetersyre på Herøya industripark i Porsgrunn.

Syrelekkasje på Herøya industripark

SLO FABRIKKALARM: De ansatte ved Yara på Herøya i Porsgrunn ble raskt trukket ut da alarmen gikk onsdag morgen. Politiet er på plass.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Området inne på fullgjødselfabrikken til Yara ble avsperret klokka 08.30. Bakgrunnen for hendelsen var en lekkasje i en pakning, som igjen førte til at salpetersyre lakk ut.

– Lekkasjen er nå stoppet og tettet. Ingen skal være alvorlig skadd. Det lukter syre på stedet, sier operasjonsleder Ådne Røilid til NRK klokka 09.30.

NRK får bekreftet at minst 13 ansatte er sendt til sjekk hos legevakt. Fire av dem har lettere kløe i luftveiene. De ni andre har meget moderate reaksjoner.

– Vi fulgte beredskapsrutinene våre da meldinga kom. Det ble blant annet iverksatt tiltak for å ha tilstrekkelig kapasitet på personell og observasjonssenger. Det ble vurdert at det ikke var behov for assistanse fra andre sykehus, sier kommunikasjonssjef ved Sykehuset Telemark Lars Kittilsen.

Laster Twitter-innhold

Må holde seg innendørs

NRK vet at de ansatte i fullgjødselproduksjonen og havneanlegget fikk beskjed om å holde seg innendørs.

– Vi har ikke sperret av trafikken utenfor området, men det er sperret av inne på området, sier Røilid.

Politiet og staben på Herøya industripark satte seg sammen i et møte etter lekkasjen. Det skal ikke være fare for folk som oppholder seg utenfor fabrikkområdet.

Herøya industripark

Alarmen på Herøya industripark gikk klokka 08.40.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Kan være giftig

Direktør ved Herøya Industripark, Thor Oscar Bolstad, sier det ble slått fabrikkalarm så fort lekkasjen ble oppdaget.

– Det var en lekkasje i et rør med salpetersyre. Lekkasjen har ført til at vi fikk nitrosegass som i visse konsentrasjoner er giftig.

Det var arbeidere i området ved fullgjødselfabrikken, men de ble raskt trukket ut.

– Vi har jobbet intenst med å få stoppet lekkasjen og det har vi klart. Det er for tidlig å si hvor store mengder syre som har lekket ut.

Bolstad sier at det trolig ikke vil ta lang tid før området åpnes igjen. Deretter vil Yara undersøke nærmere hva som har skjedd.