Sykkelpresidenten overrasket over at Lance Armstrong gir opp kampen

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen sier han er overrasket over utviklingen i saken om Lance Armstrong, som har gitt opp kampen mot dopingjegerne.

Harald Tiedemann Hansen

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener man nå må se fremover i sykkelsporten.

Foto: Arild Reidarsen / SCANPIX

Det ble i natt kjent at Armstrong, som blant annet har vunnet Tour de France sju ganger på rad, har gitt opp kampen mot dopinganklagene.

Fratatt sju Tour de France-titler

Armstrong varslet antidopingbyrået USADA om beslutningen sin like før midnatt, og ble dermed fratatt sine sju Tour de France-titler og utestenges fra sykling på livstid.

USADA betrakter beslutningen som en innrømmelse av skyld, mens Armstrong kaller dopingjegernes etterforskning for en ensidig og urettferdig grunnlovsstridig heksejakt.

Lance Armstrong på den siste etappen i Tour de France i 2005.

Lance Armstrong på den siste etappen i Tour de France i 2005.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Håper sporten kan se fremover

– Jeg er usikker på om USADA kommer til å kjøre kampen sin videre, eller om alt nå er avgjort, sier skiensmannen Hansen.

Sykkelpresidenten sier at han nå håper sykkelsporten kan se fremover, ikke bakover.

– Jeg ser jo at sykkelsporten har hatt mye å rydde opp i, og det har vært en viktig jobb. Men det er på tide å se fremover, som for så vidt også Armstrong antyder, sier Hansen.

Betyr dette at han mener at man ikke burde etterforsket Armstrong?

– Nei. Det jeg ser er at man i mange år har etterforsket Armstrong i mange år - man har holdt på å 10-12 år i tillegg til at FBI har holdt på med saken i to år - så det er tydelig at det er tynt med beviser. Så da må man spørre seg om hvor lenge man skal holde på, sier Hansen.

– To upålitelige sannhetsvitner

– Men jeg vil ikke forsvare Armstrong på noen som helst måte, jeg bare synes det har tatt fryktelig lang tid.

To av de mest upålitelige utøverne gjennom alle tider er sannhetsbevisene til USADA, sier Hansen, og nevner Tyler Hamilton og Floyd Landis. ykkelpresidenten sier at disse to selv har vært dopet så det holder, og bare drevet med løgn.

– Og så skal de være bevisene. Det synes jeg virker veldig søkt, sier Hansen.

Armstrong innrømmer ikke i sitt å ha brukt doping, men bare slår fast at han ikke orker å fortsette kampen mot dopingjegerne.

– Det er litt underlig hvis han ikke orker å ta kampen hvis han mener han er uskyldig. Da blir det jo stilt spørsmål, sier Hansen.

– Sykkelsporten har blitt renere

Dopingskandaler i sykling har kommet jevnlig de siste mange årene, og den ene etter den andre av topputøverne har blitt tatt på fersken.

– Disse sakene er ikke bra, men de er nødvendige. Vi ser nå at det er en helt annen holdning til dette, og at sykkelsporten har blitt mye renere, sier Hansen.

Om Armstrongs beholder sitt VM-gull fra Norge i 1993, har Hansen ingen formening om.