NRK Meny
Normal

– Viktig at denne sykkeldommen blir anket

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener denne saken kan bli en prinsippsak for andre saker i fremtiden.

Harald Tiedemann Hansen

Harald Tiedemann Hansen er president i Norges Cykleforbund. Han mener det er viktig at denne dommen blir anket.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

En bilfører fra Porsgrunn ble frikjent for å ha kjørt på en syklist i et fotgjengerfelt i Skien. Han ble også frifunnet fra krav om erstatning. Kollisjonen mellom bilen og syklisten skjedde i juni i 2012 på en gang- og sykkelveg i Skien sentrum. Syklisten ble slept med bilen og hengeren i flere meter, og fikk bein- og hudskader.

– Vi har anket saken fordi vi mener den er uriktig i forhold til vikepliktsregelen. Dessuten mener vi det er grunn til å se både på erstatningsspørsmålet og skyldspørsmålet, hevder politiadvokat Pia Sofie Nielsen.

Den 43 år gamle skienskvinnen setter pris på at saken blir anket.

– Det er viktig at den blir behandlet som en prinsippsak, sier hun til NRK.no.

President i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen, er godt fornøyd med at tingrettsdommen blir anket av påtalemyndighetene.

– Det synes jeg er veldig bra, vi har sett flere eksempler på at lagmannsretten og tingretten ikke kan regelverket godt nok. Det er betenkelig, fordi det ville være håpløst om denne saken ble stående, sier sykkelpresidenten med ettertrykk.

– Viktig og riktig

Leif Sigvaldsen

Leif Sigvaldsen i syklistenes landsforening, Grenland, sier at reglene er helt klare når det gjelder vikeplikt.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

Forsvareren til bilføreren, advokat Jan Erik Granmo, er ikkje kjent med anken, men sier at han mener dommen i tingretten var rett.

– Her er det spørsmål om hva slags norm en legger seg på når det gjelder aktsomhet og framferd i trafikken, både for de på to og på fire hjul.

Sykkelpresidenten mener derimot at anken er prinsipielt viktig og riktig.

– Ja, det er den. Vi kan ikke ha det slik at syklisten alltid har skylden. Syklisten er den myke parten og det må bli en forståelse for at også syklisten har en rettighet i trafikken.

Om dommen hadde blitt stående, hadde man vært rettsløs i trafikken.

Leif Sigvaldsen- om dommen som nå blir anket

Klare regler

Leif Sigvaldsen i syklistenes landsforening, Grenland, mener det også er viktig at dommen blir anket. Han sier reglene er helt klare i slike tilfeller som i denne saken.

– Det er helt klare regler for hvem som har vikeplikt når man skal krysse et annet kjørefelt, slik som i dette tilfellet. Trafikkreglene må jo gjelde slik at det beskytter syklisten når bilisten så åpenbart har brutt vikeplikten, sier han.