NRK Meny
Normal

Sykemeldt i 30 år

Målet var å friskmelde Grenlandsfjorden i 2015. I dag ble fjorden sykmeldt for 30 nye år.

Frierfjorden
Foto: Else Jorunn Saga

Fylkesmannen i Telemark utsatte i dag friskmeldingen av Grenlandsfjorden med 30 nye år.

Kai, Thorsen Dalene, leder i Langesund fiskerlag, mener fiskerne har betalt prisen for forurensningen lenge nok.

Flere må betale

- Det at vi ikke har mulighet til å høste inni fjorden, gjør at vi ikke får utnyttet dagene med dårlig vær. Nå har fiskerne vært med å betale mye gjennom å ikke få fiske her i mange år. Nå synes jeg andre også kan begynne å betale litt for å bedre situasjonen, sier Thorsen Dalene.

Spleiselag

Rensing av fjorden vil koste en betydelig pengesum. Som hovedprinsipp er det forurenser som betaler, men i denne saken dreier det seg om industribedrifter som har fått nullkonsesjon til drift og utslipp. Lederen i fiskerlaget foreslår at problemet løses med et spleiselag.

- Det er viktig å gjøre noe, slik at vi har fremdrift i saken. 30 år er for lenge å vente, og det er ikke sikkert det blir bra da heller uten at man setter i gang tiltak, sier Kai Thorsen Dalene.

  • Trafikkuhell på Gavlesjåvegen

    Én bil med tre personer har kjørt utenfor en skrent og havnet 20 meter fra veien, opplyser politiet på Twitter. Det er ingen personskade og personene er ute av bilen. Nødetater er på stedet.

  • Ulykke på E18

    To biler kolliderte på E18 ved Skjelsvik i Porsgrunn. Føreren av den ene bilen overholdt ikke vikeplikten. Personene involvert er tatt hånd om av ambulansepersonell.

  • Strålingen er ikke farlig

    Over 300 telemarkinger har sagt nei til ny strømmåler. Statens strålevern opplyser at strålingen er så svak at det ikke er helsefarlig. Alle teknologiene som brukes i de ulike strømmålerne gir svak stråling, melder RA.