NRK Meny
Normal

Sykehuset arver 11 millioner kroner

– Det er relativt sjelden vi får gaver av denne størrelsen, sier dekan Frode Vartdal om den store summen som går til Sykehuset Telemark.

Sykehuset Telemark

ARVER PENGER: Forskningen som gjøres ved Sykehuset Telemark mottar penger etter Tordis-Elisabeth Dahl.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I 1991 bestemte Tordis-Elisabeth Dahl at 75 prosent formuen hennes skulle gå til forskning når hun døde, skriver Uniforum.

Følger ønsket

Forskning skulle være på «cerebral parese, diabetes og cancer» ved medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo, bestemte Dahl, som var fra Skien.

I testamentet skriver hun at det medisinske fakultetet «bestemmer hvordan beløpet skal anvendes, men det skal fortrinnsvis komme forskningsprosjekter ved Telemark Sentralsykehus (i dag Sykehuset Telemark) til gode, under forutsetning av at det på den tid drives forskning på disse felt».

– Vi vil sørge for at det blir brukt i henhold til testators ønske, i nær kontakt med sykehuset i Telemark der forskningen skal foregå, sier dekan Frode Vartdal til Uniforum.

Arv etter foreldrene

Ved utgangen av 2016 var UiOs del av formuen til Dahl omtrent 11 250 000 kroner, ifølge hennes advokat.

Dette er den største testamentariske gaven i Vartdals tid som dekan.

– Det er veldig flott at enkeltpersoner bidrar på denne måten til å skape helse for andre, så vi er svært takknemlige for å få slike gaver, sier han.

«Det er mitt ønske at de institusjoner som er tilgodesett skal gjøres kjent med at beløpene er å anse som arv etter mine foreldre, farver Sigbjørn Dahl og Gudrun Dahl, og meg selv», står det i testamentet.

De øvrige 25 prosentene er testamentert til Det Norske Misjonsselskap, skriver Uniforum.

Sykehuslaboratorie nært prøveglass

Tordis-Elisabeth Dahl hadde et ønske om at pengene skal anses som arv etter foreldrene hennes.

Foto: Roald Marker / NRK
 • Stenger Bjørntvedtvegen

  Bjørntvedtvegen i Skien frå krysset Bjørntvedtvegen og Kjørbekkdalen til krysset Bjørtvedtvegen og Trommedalsvegen blir stengt i minst ein time grunna berging av to vogntog. Politiet er på staden.

 • Vogntog sperrar trafikken i Siljan

  Eit utanlandsk vogntog har mista kontrollen på svært glatt underlag i bakkane frå Holtesletta og ned mot Siljan sentrum og står på tvers og sperrer for annan trafikk. Politiet er på veg til staden. Veg trafikksentralen er varsla.

 • Forsinket søppeltømming

  Stort snøfall, slaps og is gjør tømmingen av avfallsdunker ekstra tung og vanskelig, melder Renovasjon i Grenland. Det kan bli noen forsinkelser, og de ber folk være tålmodige. Renovatørene kommer så snart de kan.

 • Vannlekkasje på Herkules

  Vannet fosser inn på kjøpesenteret Herkules i Skien. NRKs journalist på stedet forteller at det lekker vann ned fra taket ved butikken Bjørklund. Det jobbes på spreng for å få stoppet vannet.

  Vannlekkasje på Herkules
  Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK