NRK Meny
Normal

Sykehus rammet av datavirus

Flere sykehus i Telemark er rammet av datavirus.

Sykehuset Telemark, Skien
Foto: Anne Lognvik / NRK

Sykehuset Telemark (ST) og sykehusene på Notodden og Rjukan har fått datavirus.

- Det skal ikke ha fått noen konsekvenser for pasienter som har behov for hjelp eller øyeblikkelig hjelp, sier fungerende direktør Ståle Kristiansen ved Sykehuset Telemark.

To pasienter, som møtte til planlagt operasjon, ble imidlertid sendt hjem igjen.

Virusangrepet er isolert av IT-avdelingen som anser det for å være under kontroll, opplyser Knut Lindås, fungerende leder ved Sykehuspartner IKT, som er ansvarlig for datasystemet ved sykehuset.

Sprer seg selv

Sykehusledelsen har vært i møte torsdag ettermiddag sammen med Sykehuspartner IKT for å kartlegge angrepet. Viruset heter «confiker» og er en dataorm, som innstalerer og sprer seg selv.

Viruset ble oppdaget onsdag kveld. Dette førte til at sykehuset har hatt ingen eller svært begrenset tilgang til nødvendige kliniske og administrative systemer.

Kongsberg sykehus i Vestre Viken er ikke rammet av systemet, men journalsystemet deres er nede fordi det er plassert i Sykehuset Telemarks datarom. Systemet måtte stenges for å begrense virusangrepet.

Viruset skal være begrenset til Kongsberg og Telemark.

Les: Datavirus har angrepet sykehusene

Les også: Politiet fortviler over datavirus

 • Brøytebil fanga jente i snøhole

  Ei ni år gamal jente blei stengt inne i ei snøhole i Skien i går. Jenta leika i snøhola då ein brøytebil kom forbi og fylte opningen med snø. i fylgje politiet brukte foreldra 30 minuttar på å grave jenta fram.

 • Fotgjengar sendt til sjukehus

  Ein fotgjengar er sendt til sjukehus etter at ho blei påkøyrd på Bølevegen i dag tidleg. Det er uvisst kor omfattande skader den 19 år gamle kvinna har.

 • Fotgjenger påkjørt

  En fotgjenger er påkjørt av en bil på Bølevegen i Skien. Politi og ambulanse er på stedet. Ulykken fører til trafikale problemer i morgenrushet.

 • Porsgrunn rettar tapstal

  Porsgrunn kommune rettar sine eigne tal for kor mykje kommunen vil tape dersom regjeringa kuttar eigedomsskatten frå sju til fem promille. Tapet blir på 25 millionar kroner i året. Tidlegare har kommunen sagt at den vil tape 41 millionar kroner.