Hopp til innhold

Sykehus forbereder seg på fødsel på Facebook

SKIEN (NRK): Norske sykehus forbereder seg på flere fødende som ønsker å overføre fødsler direkte på sosiale medier.

Spedbarn

FORBEREDER SEG: Norske sykehus er forberedt på at det snart kan komme spørsmål om direktestrømming av fødsler på sosiale medier.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er to dager siden Silje Isaksen Hovden fra Porsgrunn fødte en gutt på fødeavdelingen ved Sykehuset Telemark.

– Først sendte jeg melding til de nærmeste, og så la jeg det ut på Facebook etterpå. Jeg fikk mange reaksjoner på bildet jeg la ut, men det var jo det jeg ønsket. Det er jo det fineste, og det jeg er mest stolt av som jeg kan vise frem, smiler hun.

Sykehuset i Skien, og flere andre norske sykehus forbereder seg nå på spørsmålet fra fødende om å få mulighet til å sende en fødsel direkte på Facebook. Dermed vil sykehuset komme i et dilemma der det må ta hensyn til både de ansatte og den fødende kvinnen.

Fødsler sendt direkte på Facebook har allerede skjedd utenfor Norge. I USA har en amerikansk mann allerede overført ektefellens fødsel.

Les også:

Bør tenke seg om

Åse Kari Kringlåk

Leder på fødeavdelingen ved Sykehuset Telemark, Åse Kari Kringlåk.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Åse Kari Kringlåk er leder på fødeavdelingen ved Sykehuset Telemark. Hun sier de er klar over at det snart kan komme forespørsler fra kvinner som gjerne vil overføre fødselen direkte på Facebook eller andre sosiale medier.

– Det er ikke sikkert at det er like ok å filme alt rundt en fødsel, selv om det høres greit ut på forhånd. Når du i ettertid skal se det, er det ikke sikkert det er like hyggelig å bli eksponert. En fødsel er veldig intimt, og det kan også oppstå situasjoner underveis.

Kringlåk tror at en direkteoverføring av en fødsel kan være noe kvinnen angrer på senere,

Den unge kvinnen kommer god forberedt til fødeavdelingen, tett fulgt av mannen sin- og med en fulladet mobiltelefon i veska. Hun forteller at hun vil strømme fødselen på Facebook slik at venner og familie kan følge den store begivenheten direkte. Hvordan håndterer vi det?

Lars Kittilsen, kommunikasjonssjef ved Sykehuset Telemark

Hvordan håndtere en forespørsel

Kommunikasjonssjef ved sykehuset, Lars Kittilsen, er opptatt av hvordan de skal håndtere spørsmålet dersom det dukker opp. Dette har han skrevet om i en artikkel i tidsskriftet Dagens Medisin.

Lars Kittilsen

Lars Kittilsen ved Sykehuset Telemark, sier de i utgangspunktet ikke kan nekte en kvinne å overføre fødselen direkte i sosiale medier.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Vi kan nekte dem det, men det er ikke utgangspunktet vårt. Om ansatte føler at det vil stresse dem såpass mye at de ikke kan gjøre en god nok jobb, så kan vi nekte dem. Om den fødende insisterer på at fødselen skal sendes direkte, og de ansatte synes det ok, er det ikke noe prinsipielt galt i det.

Silje Isaksen Hovden og den lille gutten skal snart hjem fra fødeavdelingen. Hun mener det bør være opp til den enkelte hva de velger å gjøre i sosiale medier.

– Det er den enkelte kvinnes valg, og alle bør få bestemme selv. Jeg hadde aldri gjort det, det blir for privat for meg, sier hun.