NRK Meny
Normal

Svindlet av falske Microsoftansatte

Politiet har fått flere henvendelser fra folk som har blitt forsøkt svindlet i påsken.

Microsoft Windows
Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Christine Korme, kommunikasjonsdirektør i Microsoft

Kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Christine Korme ber folk om å legge på røret, dersom de får telefon fra noen som sier de ringer fra dataselskapet.

Foto: Microsoft Norge

Flere personer er forsøkt svindlet av falske kundebehandlere fra Microsoft. Politiets har fått en rekke telefoner fra bekymrede personer.

– De ringer tilfeldige innbyggere. De ber folk om å slå på datamaskinen, og om å gjøre flere prosedyrer fordi det er en feil hos Microsoft, sier Jens Arne Bærland, som er operasjonsleder i Telemark politidistrikt.

Ringer tilbake flere ganger

Han har mottatt flere telefoner fra folk som er blitt forsøkt svindlet de siste dagene. Bærland sier at de falske kundebehandlerne er aggressive, og at dersom man avviser samtalen, så ringer de opp igjen flere ganger.

– Hvis man svarer og gjør som man blir bedt om, åpner man for svindel.

– Legg på røret

Microsoft Norge er fortvilet over framgangsmåten til svindlerne. Kommunikasjonsdirektør Christine Korme sier at Microsoft ikke ringer opp sine kunder på den måten som svindlerne gjør.

– Dette er veldig beklagelig for oss. Folk må være skeptiske og legge på røret, dersom de får telefon fra noen som sier at de ringer fra Microsoft, sier hun.

Hun sier at man har sett lignende svindelforsøk, der dataselskapets navn har blitt brukt i andre land før.

Også et problem i andre land

– For noen år siden så man dette i engelskspråklige land, og nå den siste tiden har vi sett flere tilfeller også i Sverige og Danmark. Dette har vært et problem for oss en god stund nå, sier Korme.

Microsoft har også skrevet ned noen råd til hva man skal gjøre dersom man blir oppringt av falske kundeveiledere.

Spiller på frykt

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mottar daglige henvendelser fra folk som har blitt oppringt av svindlere.

– Det er en oppblomstring for tiden og vi får mange henvendelser fra folk som blir oppringt, det kan være fra India, USA og forskjellige land. De snakker gjerne litt gebrokkent engelsk, men det er også folk som snakker norsk, sier NorSIS-leder Tore Larsen Orderløkken til NTB.

– Tidligere har de brukt lenker, vedlegg og bilder for å komme seg inn på datamaskinen, men nå ser vi at de har tatt steget videre. Du blir oppringt av en person som sier at PC-en din er infisert, de spiller på frykt, og da er det lettere å få deg til å gå på limpinnen, sier han.

  • Laster Twitter-innhold
  • Kvalifisering for Notodden

    Notodden gjorde jobben borte mot Byåsen med 0–1 seier, men dessverre for Notodden vant Nest-Sotra borte mot Hønefoss. Dermed ble det 2. plass og kvalifiseringsspill om opprykk for Notodden. I den kampen møter de Raufoss, som kom på 2. plass i sin avdeling.

  • Odd 2 tapte stort

    Det ble tennissifre i årets siste kamp i 2. divisjon for Odd 2, da de tapte 6–1 mot Fram Larvik. Dermed endte Odd 2 med 26 poeng i årets 2. divisjon, noe som var nok til å holde seg i divisjonen.

  • Dyr fyllekjøring

    En 49 år gammel mann fra Kragerø er dømt til å betale 87 000 kroner i bot etter å ha fyllekjørt. I tillegg til bota er mannen dømt til 15 dagers betinga fengsel, samt at han må klare seg uten førerkort i 14 måneder.