NRK Meny
Normal

Svigermor holder skistjerna varm

Vottene til Tiril Eckhoff er laget av «svigermor» Bjørg Aase Byggland. Nå vil også ordføreren i Tokke ha liknende votter.

Tiril Eckhoff med Løypevotten

Disse vottene til Tiril Eckhoff er laget av «svigermor» Bjørg Aase Byggland.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Da Tiril Eckhoff tok sin første verdenscupseier lørdag, stod hun på toppen av pallen og tok imot hyllesten med noen flotte votter på hendene. Vottene er laget av svigermora, Bjørg Aase Byggland, fra Høydalsmo.

– Hun fikk de som julepresang i fjor, for da tenkte jeg at hun kom til å kvalifisere seg til OL. Jeg strikket de til henne slik at hun kunne bruke de i Sotsji, forteller Bjørg til NRK.

Les også:

Flittig brukt

Det skulle imidlertid bli litt for varmt i Sotsji til at Tiril kunne bruke vottene under OL.

– Ja, det må det ha vært, for jeg så ikke at hun hadde de på seg da, sier Bjørg.

Men i år har vottene blitt tatt i bruk av den blide skiskytteren. De tova vottene er for varme og lite brukervennlige til at Tiril kan bruke de i løypa, men i etterkant tar hun de gjerne på.

– Ja, det er helt tydelig at hun liker de, humrer Bjørg.

Stammer fra 1866

Bjørg har strikket tre par til Tiril, som er sammen med sønnen Aanund Lid Byggland.

Vottene er strikket av ullgarn og senere vasket i maskin. Bjørg begynte å strikke slike votter til barna sine for flere år siden, og med åra har det blitt stadig flere par.

Votten heter «Løypevotten», og navnet stammer fra løypemøtet som var på Høydalsmo i 1866.

– Da ble verdens første skirenn arrangert der, og siden vi er en skifamilie, ble det bare til at jeg begynte å strikke slike votter, forteller Bjørg.

Les også:

Ordføreren vil ha votter

Og vottene har blitt lagt merke til, for Bjørg har fått et par strikkeoppdrag i det siste.

– Jeg har fått en henvendelse fra ordføreren om å lage en representasjonsvott, men den kan ikke være lik. Den må nok ha et Tokke-kommunevåpen, sier hun.

 • Pengar til OL i Telemark

  Formannskapet i Tinn kommune vil gjeva 500.000 kroner til arbeidet med å få OL til Telemark. Det skriv Rjukan Arbeiderblad. Vedtaket i formannskapet var samrøystes, og saka blir avgjort i kommunestyret sitt budsjettmøte i dag.

 • Auke i folketalet

  Med ein auke i folketalet på 3,8 prosent i år er det berre fire kommunar i Noreg som veks meir enn Bø. Det syner tal frå Statistisk sentralbyrå. Tala syner at åtte av atten kommunar i Telemark får ein auke i folketalet i år.

 • 14.-plass til Lid Byggland


  Langrennsløparen Ånund Lid Byggland frå Høydalsmo vart nummer 14 på 15 kilometer klassisk i Skandinavisk Cup. Mikael Gunnulfsen frå Ørn vart nummer 16. 200 løparar frå heile Skandinavia deltok i rennet.

  Ånund Lid Byggland
  Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
 • Bonus til Hegh Arntzen

  Handballspelaren Emilie Hegh Arntzen får ein bonus på 50.000 kroner etter sølvmedaljen i handball-VM. Hegh Arntzen fekk eit kort innhopp i finalen der Noreg tapte for Frankrike.

  VM i håndball for kvinner. Norge-Ungarn (30-22)
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix